Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

29. dan ruske invazije

Zna se datum kraja rata? Ukrajinski obavještajci tvrde - ruskim vojnicima govori se do kad sve mora završiti

Ruska invazija na Ukrajinu traje 29 dana. Izvanredni samit NATO-a se održava danas, a ukrajinski predsjednik moli za pomoć. Civlili stradavaju, a izgleda da Putin nema nikakvog interesa prestati.

 

  • U Bruxellesu se održava dvodnevni izvanredni samiti NATO-a, G7 i Europske unije o krizi u Ukrajini. Na samit je došao i američki predsjednik Joe Biden.
  • Jedan od tri ruska velika desantna broda gori u luci Berdjansk.
  • Zelenski je optužio Rusiju da je jutros koristila fosforne bombe.
  • Ukrajinske vlasti u opkoljenom Mariupolju priopćile su da je oko 15.000 civila ilegalno deportirano u Rusiju.
  • Ujedinjeno Kraljevstvo jutros je objavilo još oko 65 sankcija.
  • Ruska vojska tvrdi je da je preuzela kontrolu nad ukrajinskim gradom Izjumom, Ukrajina to opovgava.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:54 Razrušeni ukrajinski grad Mariupolj tijekom četvrtka uspjelo je napustiti oko 2700 ljudi, objavio je Reuters, pozivajući se na izjavu zamjenice ukrajinskog premijera Irine Vereščuk. Ona je, međutim, optužila Rusiju da blokira konvoje humanitarne pomoći u gradu u posljednja tri dana.

23:29 Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko upozorava da bi poljski prijedlog za raspoređivanjem zapadnih mirovnih snaga u Ukrajini mogao izazvati treći svjetski rat, objavilo je više svjetskih medija.

 22:58 U centru Beograda u četvrtak je održan prosvjed protiv NATO-a i prosvjed podrške Rusiji. >> Opširnije.

22:25 Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, upozorio je da bi poljski prijedlog za raspoređivanje zapadnih mirovnih snaga u Ukrajini mogao izazvati Treći svjetski rat.

"Situacija je vrlo ozbiljna i vrlo napeta", rekao je Lukašenko, prema izvješću Associated Pressa.

Ranije je taj prijedlog komentirao i glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekavši da bi to bila ''vrlo nepromišljena i jako opasna odluka''.

22:00 Ukrajinski proizvođač aviona Antonov predlaže osnivanje međunarodnog fonda za izgradnju novog An-225, najvećeg zrakoplova na svijetu koji bi zamijenio onaj uništen u ratu. Izgradnja novog An-225 može koštati više od 3 milijarde dolara.

21:40 Ukrajinska vojska tvrdi da Rusija želi okončati rat do 9. svibnja.

Prema obavještajnim podacima Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine, ruskim vojnicima se govori da rat mora završiti do 9. svibnja – koji se u Rusiji naširoko slavi kao Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom, javljaju ukrajinski mediji.

21:16 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je u glavnom gradu Ukrajine od početka ruske invazije ubijeno 75 civila, a 300 ih je ranjeno. Među ubijenima je i četvero djece.

21:06 Ukrajina je optužila Moskvu da je nasilno odvela 402.000 civila iz ukrajinskih gradova u Rusiju, gdje bi neki mogli biti korišteni kao "taoci" za pritisak na Kijev da odustane od obrane, prenosi Associated Press.

Ljudmila Denisova, ukrajinska pravobraniteljica, rekla je da je među stotinama tisuća odvedenih i 84.000 djece.

Kremlj je objavio gotovo identične brojeve za one koji su, kažu, premješteni, ali tvrde da su oni svojevoljno otišli u Rusiju. Istočne regije koje kontroliraju pobunjenici u Ukrajini pretežno govore ruski, a mnogi tamošnji ljudi podržavaju bliske veze s Moskvom.

20:55 Uz izvješća da je ruska ofenziva uglavnom usporila, Ukrajina kaže da se njezine snage sada prebacuju u defenzivu diljem dijelova zemlje.

Taras Ishchyk, pripadnik snaga teritorijalne obrane ukrajinske vojske, nalazi se u gradu Lavovu. Za BBC je rekao da oružane snage mogu poraziti Ruse jer Ukrajinci vjeruju u ono za što se bore.

"Svi naši vojnici su sada puni bijesa jer Rusi nemaju nikakva moralna pravila. Ubijaju civile, djecu, starce'' kaže Ishchyk.

20:30 Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, rekla je da Rusija više neće moći koristiti energiju za ucjenjivanje Europe, nakon što je Putin najavio da će tražiti da se plin i nafta plaćaju u ruskoj valuti.

"Ovo bi bila jednostrana odluka i jasno kršenje ugovora. Bio bi to pokušaj zaobilaženja sankcija. Nećemo dopustiti da se zaobiđu naše sankcije. Prošlo je vrijeme kada bi se energija mogla koristiti za ucjenu'', poručila je. Ranije je i njemački kancelar Olaf Scholz odbio platiti energiju u rubljama, rekavši da je valuta plaćanja već određena u ugovorima.

20:00 Rusija je u četvrtak proglasila crnogorskog diplomata u Moskvi Milorada Šćepanovića nepoželjnom osobom, kao odgovor na raniju odluke vlade Crne Gore da protjera ruskog diplomata, prenijeli su crnogorski mediji.

19:45 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za CNN da misli da je malo vjerojatno da će biti pravo rata između Rusije i NATO saveza. Dodao je da je situacija u Ukrajini "izuzetno nepredvidljiva'' i da je NATO suočen s novom stvarnošću te da mora biti spreman na duge staze.

19:20 Rusko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na današnji samit NATO-a. U priopćenju se navodi da odluka o nastavku potpore Kijevu pokazuje da zapadni savez želi nastavak sukoba, javlja ruska novinska agencija RIA.

Zapad je "žeo užasnu žetvu od svoje odluke da naoruža Ukrajinu, koja je potaknula ukrajinsku vladu da upotrijebi silu protiv separatističkih enklava koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini'', priopćilo je ministarstvo.

19:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je na saveznike u NATO-u da povećaju vojnu potporu njegovoj zemlji, javlja BBC. U razgovoru s čelnicima putem videoveze, Zelenski je zahvalio zemljama na obrambenoj opremi koja je pružena Ukrajini, ali je apelirao na dodatno oružje. Ukrajinski čelnik također je optužio Rusiju za raspoređivanje fosfornog oružja.

18:43 Joe Biden je komentirao i ulogu Kine u ratu u Ukrajini. Kazao je da je razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

"Nisam prijetio, ali sam mu jasno dao do znanja i pobrinuo se da shvati posljedice pomoći Rusiji", rekao je. "Kina shvaća da je njena ekonomska budućnost mnogo čvršće povezana sa Zapadom nego s Rusijom'', dodao je i istaknuo da je kineskog predsjednika upozorio i na to da su brojne američke i europske tvrtke napustile Rusiju.

18:42 Američki predsjednik Joe Biden rekao je da smatra da bi Rusiju trebalo ukloniti iz G20 zemalja. Dodao je da se o tome govorilo i na izvanrednom samitu G7 zemalja u Bruxellesu te da je on zatražio da Ukrajina sudjeluje na sastancima G20.

18:40 Joe Biden je u Bruxellesu odgovorio na pitanje o ruskom kemijskom oružju. Kazao je da bi, ako Rusija posegne za time, odgovor ovisio o razmjerima napada.

''Odgovorili bismo. Odgovorili bismo ako bi posegnuo za time. Priroda odgovora ovisila bi o prirodi upotrebe'', poručio je.

18:35 Američki predsjednik Joe Biden održava konferenciju za medije nakon samita u Bruxellesu.

SAD su se obvezao dati više od 2 milijarde dolara vojne opreme Ukrajini i više od milijardu dolara humanitarne pomoći milijunima Ukrajinaca pogođenih ratom u Ukrajini, rekao je.

18:30 ''Bilo kakva ruska upotreba kemijskog ili biološkog oružja u Ukrajini bila bi kršenje svih pravila, svih sporazuma i svih postojećih konvencija", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon izvanrednog sastanka G7 u Bruxellesu u četvrtak, prenosi The Guardian. ''Možemo samo reći: Nemojte to činiti!'' poručio je Scholz.

Odlučno je odbacio i ruske navode da je Ukrajina razvijala kemijsko ili biološko oružje, kao i ruskog predsjednika Vladimira Putina da "neprijateljske" zemlje počnu plaćati ruski plin u rubljama.

18:20 Ujedinjeno Kraljevstvo će ''pojačati smrtonosnu pomoć'' Ukrajini, najavio je britanski premijer Boris Johnson. ''Nećemo stajati po strani dok Putin iskaljuje svoj bijes na Ukrajinu'', poručio je i dodao da će paket pomoći biti dostavljen "u količini i kvaliteti koja je potrebna Ukrajini za obranu od njenog susjeda koji ju maltretira".

''Ovo je tek početak'', dodao je.

18:07 Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske snage potisnule ruske iz nekih područja oko glavnog grada Kijeva, prenosi Reuters.

18:04 Čelnici G7 rekli su u zajedničkoj izjavi da su odlučni nametnuti teške posljedice Rusiji i da su spremni primijeniti dodatne mjere "po potrebi", piše The Guardian.

''Rusija se mora odmah i bez odgađanja povinovati nalogu Međunarodnog suda pravde o obustavi vojnih operacija'', rekli su. Čelnici G7 pozvali su Bjelorusiju da "izbjegne daljnju eskalaciju i da se suzdrži od upotrebe svojih vojnih snaga protiv Ukrajine", dok su pozvali "sve zemlje da ne daju vojnu ili drugu pomoć Rusiji".

18:00 O humanitarnom aspektu krize u Moskvi su razgovarali prvi čovjek Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Peter Maurer je poručio da Rusija i Ukrajina moraju postići dogovor prije nego što počnu prave evakucije.

''To su pitanja ratnih zarobljenika, civila koji su zatočeni u Rusiji, isto kao i u Ukrajini u kontekstu trenutačne situacije. To je pitanje tijela poginulih, civila i vojnika, koja moraju biti repatrirana i vraćena obiteljima'', poručio je Maurer

''Crveni križ tradicionalno teži djelovati kao nepristran i neovisan posrednik u okviru svog mandata. Na žalost, nemamo posebnih razloga oslanjati se na dobru vjeru ukrajinskih vlasti da će ispuniti svoje obveze prema međunarodnom humanitarnom pravu'', rekao je Lavrov.

16:50 Kina je odbacila navode da je imala prethodna saznanja o invaziji Rusije na Ukrajinu, stoji u priopćenju kineskog ministarstva obrane, javlja The Guardian.

''Tvrdnje da je Kina ignorirala upozorenja Sjedinjenih Država da će Rusija napasti Ukrajinu su potpuno lažne i izmišljene da bi se izbjegla odgovornost i ocrnila Kina", navodi se. Kineski dužnosnici ranije su demantirali izvješća da je Peking tražio od Moskve da odgodi invaziju na Ukrajinu nakon Zimskih olimpijskih igara.

16:36 Više od polovice ukrajinske djece, njih 4,3 milijuna od procijenjenih 7,5, raseljeno je od početka ruske invazije, kaže UN-ova dječja organizacija Unicef. Od toga je 1,8 milijuna izbjeglo u susjedne zemlje, dok je 2,5 milijuna interno raseljeno unutar Ukrajine.

"Ovo je sumorna prekretnica koja bi mogla imati trajne posljedice za generacije koje dolaze", rekla je izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell.

16:18 Ukrajina je u četvrtak objavila da je uništila veliki ruski desantni brod Orsk u okupiranoj luci Berdjansk na Azovskom moru.

Videosnimka, za koju je Reuters uspio potvrditi da je snimljena iz Berdjanska, pokazuje stup dima koji se diže od požara na doku i bljesak eksplozije.

Dva plovila, od kojih se činilo da je jedno oštećeno, viđena su na snimci kako isplovljavaju iz doka dok je treći brod gorio. Reuters nije mogao potvrditi radi li se o Orsku. Ruski dužnosnici nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom izvješća da je brod uništen.

Rusija je u ponedjeljak priopćila da je brod pristao u Berdjansku, 70 km jugozapadno od opkoljenog lučkog grada Mariupolja, a web stranica vijesti ruskih oružanih snaga Zvezda naglašava važnost luke za ruske opskrbne linije.

"Da, uništen je", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maljar na video brifingu upitana o Orsku. Brod je mogao nositi 45 oklopnih transportera i 400 ljudi, rekla je.

15:50 Broj smrtnih slučajeva civila u Ukrajini premašio je 1000 od početka ruske invazije na Ukrajinu, priopćio je u četvrtak Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, upozoravajući da su "stvarne brojke znatno veće".

"Većina zabilježenih civilnih žrtava uzrokovana je uporabom eksplozivnog oružja sa širokim područjem utjecaja, uključujući granatiranje iz teškog topništva i višestrukih raketnih sustava, te raketne i zračne napade", navodi OHCHR.

15:38 Ukrajinske oružane snage tvrde da Rusija prenosi oružje i drugu vojnu opremu u Bjelorusiju. Navode da je to dio plana ruskih snaga za jaču ofenzivu s ciljem opkoljavanja glavnog grada Kijeva, javlja CNN.  Ruske snage također prikupljaju zalihe opreme na Krimu, dodala je ukrajinska vojska u priopćenju u četvrtak poslijepodne.

15:27 Sjedinjene Države planiraju primiti do 100.000 Ukrajinaca koji su pobjegli zbog ruske invazije, rekla su dva izvora upoznata s planom, nakon što je mjesec dana bombardiranja pokrenulo najveću izbjegličku krizu u Europi nakon svršetka Drugoga svjetskog rata.

15:20 Banke su započele s pripremnim aktivnostima ili su već uvele tehnička rješenja radi osiguravanja pristupa osnovnom računu za izbjeglice iz Ukrajine, kažu iz Hrvatske udruge banaka (HUB) po čijim informacijama za sada nema većeg broja zahtjeva.

14:54 Sjedinjene Države u četvrtak će objaviti nove sankcije protiv više od 300 članova ruske Dume i više od 40 ruskih obrambenih tvrtki, rekao je novinarima visoki dužnosnik administracije.

"Cjeloukupna poruka je da smo poduzeli povijesne korake u nametanju troškova Rusiji, sada se pobrinimo da budemo u potpunosti usklađeni i da dobijemo maksimalni učinak od mjera koje smo proveli", rekao je dužnosnik, prenosi The Guardian.

Što se događalo ranije tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene