Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSJETIO MALTU

FOTO Papa morao upotrijebiti dizalo za ulazak u avion: Otkrio je hoće li otići u Ukrajinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo, koji je u subotu doputovao u dvodnevni posjet Malti, rekao je da razmišlja o putovanju u ukrajinski glavni grad Kijev. Morao je upotrijebiti dizalo kako bi se ukrcao na zrakoplov za Maltu, a glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da je do toga došlo "kako bi se izbjeglo nepotrebno opterećenje".

Prvi je to slučaj da se papa Franjo, u dosadašnjih 36 putovanja u inozemstvo, nije sam popeo stepenicama do zrakoplova.

85-godišnji Papa, koji u subotu i nedjelju boravi u posjetu Malti, pati od išijasa, stanja živaca koje uzrokuje i bolove u nogama.

Franjo je bio prisiljen otkazati putovanje u Firencu u veljači, a ove godine nije predvodio slavlja na Pepelnicu zbog akutnog izbijanja boli u koljenu.

Papa je u srpnju bio hospitaliziran na 11 dana zbog operacije uklanjanja dijela debelog crijeva. Nakon razdoblja odmora u rujnu je odradio naporan put u Mađarsku i Slovačku.

Od tada je općenito dobrog zdravlja, ali se povremeno žalio na bolove u nozi i koljenu, navodi Reuters.

Na pitanje novinara u zrakoplovu kojim je letio iz Rima na Maltu razmišlja li o pozivu ukrajinskih političkih i vjerskih vlasti u posjet Ukrajini, Franjo je odgovorio: "Da, poziv je na stolu." Papa Franjo nije rekao drugih pojedinosti o mogućem posjetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna poruka iz vatikana Papa Franjo upozorio na opasnost od nuklearnog rata: "Ako bude još dana i ljudi..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GANUT POTRESNIM PRIZORIMA Papa Franjo pozvao na otvaranje humanitarnih koridora za izbjeglice iz Ukrajine: "Neka oružje utihne"

U fokusu njegova posjeta toj katoličkoj zemlji bit će, između ostalog, položaj migranata i izbjeglica. Njegov posjet dolazi u napetom geopolitičkom trenutku s tisućama migranata koji prelaze Mediteran i milijunima ratnih izbjeglica iz Ukrajine.

Franjo je trebao otputovati na Maltu u svibnju 2020., no tada je izbijanje pandemije koronavirusa poremetilo njegove planove.

Papa se tijekom svog putovanja također želi katamaranom odvesti na malteški otok Gozo kako bi posjetio tamošnje nacionalno svetište i pomolio se u poznatoj spilji svetog Pavla.

U blizini glavnog grada Vallette planirana je misa s tisućama vjernika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene