Papa Franjo
Papa Franjo Foto: Afp

Papa Franjo u srijedu je podsjetio na avet nuklearnog rata u kojemu bi, tkogod ostao od čovječanstva, "dan kasnije" morao početi sve ispočetka te pozvao Boga da zaustavi agresora u Ukrajini.


Osamdesetpetogodišnji Franjo svoje je obraćanje na tjednoj općoj audijenciji posvetio starenju i korupciji u društvu, pripovijedajući biblijsku priču o velikom potopu koji je Bog poslao da kazni grešno i pokvareno čovječanstvo i koji su preživjeli samo Noa i njegova obitelj.

Vezani članci Ilustracija Oglasio se Lavrov o razmjeni zarobljenika sa SAD-om i izvozu žita. Njemačka Ukrajini šalje posebne tenkove Papa Franjo Papa Franjo otkrio da je tražio susret s Putinom te što ga je neugodno iznenadilo

"Čini se da je naša mašta sve više koncentrirana na prikaz konačne katastrofe koja će nas uništiti", rekao je, a zatim odstupio od pripremljenog teksta i dodao: "poput one koja bi se dogodila s eventualnim atomskim ratom."

'Dan poslije', ako još bude dana i ljudskih bića – morat ćemo krenuti iznova ni iz čega”, rekao je, ne spominjući posebno ukrajinski rat u tom dijelu audijencije, održanom pred nekoliko tisuća ljudi unutar Vatikana.

Papa Franjo Papa Franjo pozvao na otvaranje humanitarnih koridora za izbjeglice iz Ukrajine: "Neka oružje utihne"

Nekoliko minuta kasnije, međutim, spustio je glas i mračnim tonom pročitao molitvu o ukrajinskom ratu koju je napisao talijanski nadbiskup. “Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, preklinjemo te da zaustaviš Kajinovu ruku”, rekao je, referirajući se na biblijski lik koji se okrenuo protiv vlastita brata, napao ga i ubio.

Franjo, koji je rat ranije nazvao "neprihvatljivom oružanom agresijom", u srijedu nije imenovao ni jednu zemlju. Molitvu je nastavio čitajući: "Kad ti (Bože) zaustaviš ruku Kajinovu, pobrini se i za njega. On je naš brat", rekao je Papa.

Moskva kaže da svrha njezine akcije nije okupirati teritorij već demilitarizirati i "denacificirati" svog susjeda.

Rusija svoju akciju naziva "specijalnom vojnom operacijom". Prije toga, Franjo je implicitno odbacio taj izraz, rekavši da se ne može smatrati "samo vojnom operacijom", već ratom koji je stvorio "rijeke krvi i suza".

Ruska vojska u Sibiru, ilustracija (Foto: AFP) Rusija je tražila vojnu pomoć od Kine: "Nikad nisam čuo za to"

Molitva koju je Papa pročitao u srijedu, a koju je napisao napuljski nadbiskup Domenico Battaglia, prikazuje Isusa kao "rođenog pod bombama Kijeva" i "mrtvog u naručju majke u Harkivu" ili kao "20-godišnjaka poslanog na prve crte bojišnice."

Papa se ranije u bazilici sv. Petra susreo s nekoliko stotina talijanske školske djece i pozvao ih da razmisle o svojim kolegama u Ukrajini "koji moraju bježati od bombi. Toliko pate i ondje je hladno", rekao je Franjo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju