Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIVEDENI DESECI LJUDI

Nakon što je bivši predsjednik završio u zatvoru, zemljom se širi val nasilja: Noću pljačkaju trgovine, prosvjednici marširaju naoružani štapovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovine su opljačkane noću, dio prometnica zatvoren, a prosvjednici naoružani štapovima marširali su u nedjelju Johannesburgom na koji se prošrilo nasilje zbog odlaska bivšeg južnoafričkog predsjednika Jacoba Zume u zatvor.

Nemiri su se uglavnom dogodili u rodnoj Zuminoj pokrajini KwaZulu-Natal u kojoj je Zuma u srijedu počeo služiti kaznu zatvora u trajanju od 15 mjeseci zbog nepoštivanja suda. Predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je u nedjelju da nema opravdanja za nasilje i da ono šteti naporima za oporavak zemlje od pandemije covida-19.

Pročitajte i ovo Pedro Sanchez sa suprugom sumnjiče ju za korupciju Španjolski premijer povlači se s javnih dužnosti nakon što je otvorena istraga protiv njegove supruge Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara?

Presuda bivšem predsjedniku Zumi i njegov odlazak u zatvor smatraju se testom sposobnosti nacije da nakon apartheida pošteno provodi zakon, 27 godina otkako je Afrički nacionalni kongres svrgnuo s vlasti bjelačku manjinu.

No zatvorska presuda Zumi razbjesnila je njegove pristaše i otvorila podjele u ANC-u. Policija je rekla da se kriminalci koriste prosvjedima za pljačku. Nacionalna sigurnosna služba upozorila je da će se oni koji potiču nasilje suočiti s krivičnim progonom. NatJOINTS je objavio da su privedene 62 osobe u KZN-u i Gautengu, glavnom ekonomskom središtu Johannesburga gdje je nasilje i izbilo.

Zuma je osuđen na zatvorsku kaznu jer se oglušio o naredbu ustavnog suda da podnese dokaze u istrazi korupcije na visokoj razini tijekom devet godina svoje vladavine koja je završila 2018. Odbacuje optužbe o raširenoj korupciji tijekom svog mandata no odbio je surađivati s istragom.

Žalio se na presudu ustavnom sudu, djelomice jer je navodno krhkog zdravlja i u zatvoru bi se mogao zaraziti koronavirusom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene