Jacob Zuma (Foto: AFP)
Jacob Zuma (Foto: AFP) Foto: Afp

Sporni predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma objavio je u srijedu navečer da podnosi ostavku koja "odmah stupa na snagu", poslušavši zahtjev svoje stranke, Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).


Odlučio sam odstupiti s dužnosti predsjednika Republike i ta odluka stupa na snagu odmah, premda se ne slažem s čelništvom moje stranke", rekao je sada bivši predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma u govoru koji je televizija izravno prenosila.

Vezani članci Slika nije dostupna Nelson Mandela i dalje kritično, ali stabilno Slika nije dostupna Nelson Mandela i dalje kritično: 'Sve što možemo učiniti je pomoliti se za njega'

"Moram prihvatiti da me moja stranka i sugrađani više ne žele", dodao je, rekavši da je "uvijek bio discipliniran član ANC-a".

Nakon višetjednih pregovora i sastanaka, stranka na vlasti je u utorak zatražila ostavku predsjednika Zume koji je umiješan u korupcijske afere.

Budući da nije dobila njegov odgovor, stranka je u srijedu odlučila da će ga prisiliti na ostavku, najavivši već u četvrtak glasovanje o povjerenju, kojega ishod nije bio upitan.

"Morao sam odstupiti zbog glasovanja o povjerenju", obrazložio je predsjednik u svom govoru.

Vlast Jacoba Zume počela je slabjeti kad je u prosincu 2017. na dužnost dopredsjednika ANC-a izabran Cyril Ramaphosa koji je svoju kampanju usmjerio prema suzbijanju korupcije.

Po ustavu, Ramaphosa postaje privremeni predsjednik i parlament ga treba formalno izabrati u roku 30 dana.

Izbor će se organizirati do petka. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju