Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON LOŠIH REZULTATA ISPITIVANJA

Južnoafrička Republika privremeno obustavlja korištenje cjepiva AstraZenece: "Pričekat ćemo dok znanstvenici ne pruže jasne upute što moramo činiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Afrika privremeno prekida korištenje cjepiva AstraZenece u protiv bolesti COVID-19 nakon što su podaci pokazali da ono pruža minimalnu zaštitu u slučaju južnoafričke varijante koronavirusa.

Ministar zdravstva Zweli Mkhize rekao je u nedjelju da će vlada pričekati savjete znanstvenika o tome kako nastaviti nakon razočaravajućih rezultata u ispitivanjima koja je provelo Sveučilište Witwatersrand.

Pročitajte i ovo Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak Na presici Stožera Capak o cijepivu AstraZeneca: "Konzumacija putra ili pohane svinjetine, to je sve puno veći rizik od cijepljenja" Slika nije dostupna KOD NJIH NIJE ODOBRENO SAD će drugim zemljama pokloniti 60 milijuna doza AstraZenece

Studija tog južnoafričkog sveučilišta i sveučilišta Oxford pokazala je da cjepivo ima bitno smanjenu učinkovitost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti.

Vlada je kanila AstraZenecinim cjepivom imunizirati zdravstvene radnike pošto je primila milijun doza koje je proizveo Serum Institute of India.

Umjesto toga, vlada će ponuditi cjepiva proizvođača Johnson & Johnson te Pfizer idućih tjedana dok stručnjaci budu procjenjivali na koji način se može koristiti AstraZenecino.

"Od idućeg tjedna u četiri sljedeća tjedna očekujemo da će zdravstvene radnike cijepiti proizvodom J&J i Pfizer", rekao je ministar Mkhize.

Dodao je da će se s cjepivom AstraZenece "pričekati dok znanstvenici ne pruže jasne upute što moramo činiti".

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju znanstvenike su tzv. britanska, južnoafrička i brazilska varijanta, koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene