Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napade nazvao strašnima

Vučić nakon napada na pripadnike srpske manjine kod Knina: "Razumljivo je što su se Srbi prije 30 godina pobunili protiv hrvatskog režima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u srijedu dok su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu kaznenu prijavu dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

Vučić je televiziji "Pink“ izjavio da su napadi "strašni" i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći pojedinosti.

Pročitajte i ovo Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Ozlijeđen 70-godišnjak Muškarac koji je napao srpskog povratnika u Viškovu uhićen na granici

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljedice nečinjenja Reakcija DSS-a: "Napad na Srbe nije slučajan incident, već posljedica dugo izgrađivane atmosfere"

"I dan danas ih love da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu", rekao je Vučić. "Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji", dodao je, prenosi Tanjug.

Po njegovim riječima, nevjerojatno je da Hrvatska u 21. stoljeću nema bolji odgovor na takve napade osim priče o velikosprkoj agresiji, referirajući se na raspravu u Hrvatskoj oko navodnog dogovora Vučića s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović da ne koristi taj izraz.

"Fasciniran sam potrebom hrvatskih dužnosnika da pet milijuna puta ponavljaju floskule o velikosrpskoj agresiji. Ništa ih ne razumijem, jer kada bismo govorili o međusobnim žrtvama to je neusporedivo, kako iz Prvog, tako osobito iz Drugog svjetskog rata. Da govorimo svakog dana o genocidu u Jasenovcu, zločinu u Glini i drugim mjestima nije korisno", smatra Vučić.

Hrvatski mediji su ovoga tjedna objavili, a Vučić potvrdio da je od hrvatske kolegice tražio da ne koristi izraz velikosrpska agresija.

Tjednik Nacional objavio je navodnu prepisku između hrvatske predsjednice i njezina bivšeg savjetnika Mate Radeljića u kojoj, tvrdi se, postoji i mail u kojem piše da ju je Vučić zamolio da više ne koristi izraz velikosrpska agresija.

Te je navode kasnije je potvrdio Vučić i dodao da je Grabar Kitarović od njega zauzvrat tražila da se jače angažira na problemu nestalih u ratu u Hrvatskoj 1990-tih.

Hrvatska predsjednica zasad nije komentirala te navode ni napade na lokalne Srbe kod Knina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene