Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice nečinjenja

Reakcija DSS-a: "Napad na Srbe nije slučajan incident, već posljedica dugo izgrađivane atmosfere"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napad na Srbe u okolici Knina i Kistanja nije slučajan incident već je posljedica dugo izgrađivane atmosfere, nastale nečinjenjem državnih institucija i najviših tijela vlasti, a hrvatsko društvo i država bi se trebali s time suočiti, poručeno je u petak iz Demokratskog saveza Srba (DSS).

Strašan i divljački napad na Srbe u Dalmaciji sasvim se prirodno uklapa u društvene prilike u kojima živimo iako su mnogi, bez pokrića,vjerovali da se tako nešto u hrvatskom društvu ne može dogoditi, ističe se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik DSS-a Srđan Milaković.

Pročitajte i ovo Trafostranica u Vukovaru s grbom HOS-a Penava dao odobrenje Na trafostanici u Vukovaru osvanuo HOS-ov grb sa ZDS. Zamjenik gradonačelnika: "Policija je bila prisutna na crtanju" Europski parlament, ilustracija (Foto: AFP) 12 kandidata Predana lista kandidata Demokratskog saveza Srba za europarlamentarne izbore

U Uzdolju i Đevrskama kod Knina u srijedu su napadnuti gosti kafića srpske nacionalnosti koji su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Po ocjeni DSS-a "živimo u vremenu u kojem je fašistički pozdrav 'za dom spremni' stekao pravo građanstva na zidovima mnogih hrvatskih naselja, na skupovima, koncertima, grbovima veteranskih udruženja, a pojedine desne grupacije počele su zabranjivati određene izvođače i događaje u Hrvatskoj – Bajagu, Festival Ojkače".

"Ide se dotle da se čak i Tesli odriče srpsko porijeklo, da se u Splitu nasrće na vrhunske sportaše zbog nacionalnosti. U Vukovaru se na ulici i prosvjedima određuje tko će od Srba i kada biti procesuiran za ratne zločine. Vukovarski gradonačelnik u trenucima velike inspiracije pronalazi znake puzajuće velikosrpske agresije, a kao njene sudionik označava čak i srednjoškolsku djecu", ističu u DSS-u.

Ćirilica i srpski jezik u ekavskom izgovoru stavljaju se, tvrde, u negativni kontekst i proglašavaju neprijateljskim i nepoželjnim kao i oni koji ih koriste.

"U kontekstu rata Srbi su proglašeni zločincima i agresorima koji još uvijek nekažnjeno šeću Hrvatskom, a stanje neprijateljstva prema njima održava se i u miru. O tome se podučavaju i djeca koja iz cijele Hrvatske dolaze u Vukovar na satove mržnje. U javnom prostoru o Srbima se često govori kao onima koji imaju ogromne privilegije i prava, ali ni to im nije dosta nego i dalje rade protiv hrvatske države.

Zato se zazivaju referendumi na kojima im treba ukinuti i pravo da se čuje nemoćni glas njihovih predstavnika kao i Zakon o amnestiji kako bi se konačno svi Srbi mogli privesti pravdi, odnosno završiti iza rešetaka", navodi se u priopćenju DSS-a

Sudionici takvog stanja su, po njihovoj ocjeni, i institucije hrvatskog društva i države na način da su zabijali glavu u pijesak, nisu nikako reagirale ili jesu, ali neprimjereno. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene