Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezervirajte mjesto u hladu

Meteorologinja upozorava: Stiže nam prvi ovogodišnji toplinski val, do kraja tjedna vrućine bi za neke mogle biti i opasne. Doznajte kako se zaštititi od temperature, ali i - zmija

Pred nama je prvi ovogodišnji toplinski udar! Meterolozi kažu - do kraja tjedna očekuju nas temperature i do 35 stupnjeva. Upozorenja stižu sa svih strana. Kad kreće pravo ljeto, donosi vremenska prognoza.

Stručnjaci ponavljaju da na sunce ne bismo smjeli od 11 do 16 sati, trebamo unositi dovoljno tekućine, ali i prehranu prilagoditi ljetu. I članovi HGSS-a sve one koji toplije dane odluče provesti u prirodi, upozoravaju da u planine idu s adekvatnom opremom i dovoljno vode. Također, da se pripaze zmija kojih, s obzirom na blagu zimu, ima na svakom koraku.

Pročitajte i ovo Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

"Obaviti ranije ujutro što treba i povući se u hlad doma", savjetuje Dragica iz Rijeke.

Nutricionistica Dubravka Jurić savjetuje lako probavljivu hranu.

"Organizam već u ovom trenutku traži nekakvu lako probavljivu hranu, hranu koja se manje sprema, gdje manje trošite vremena prilikom pripreme u kuhinji, te namirnice su prije svega su najčešće voće i povrće kojega više nego u bilo koje doba godine imate u izobilju", savjetuje.

Iz HGSS-a Zadar poručuju kako dobivaju informacije o velikom broju zmija.

"Primijetili smo, obavijesti nam dolaze sa terena da je stvarno velik broj zmija se vidi i to posebno otrovnica, nijedna zmija za nas nije opasna, opasne su one koje idemo dirati", kaže Jana Mijailović.

Meteorologinja Maja Bubalo kaže kako DHMZ još nije izdao službeno upozorenje, ali temperature su sve veće.

"Za vikend nas očekuje više od 30 stupnjeva, a početkom idućeg tjedna čak i 35 vrlo vjerojatno", poručuje. 

Već sutra toplije

A vrijeme sutra - posvuda sunčano, te još toplije. Jutro će posvuda biti pretežno sunčano, većinom uz malu naoblaku. Vjetar na kopnu slab, dok će na moru tijekom noći i jutra puhati slab do umjeren burin. Na kopnu noći i dalje svježe, najniža temperatura kretat će se od 11 do 16, u gorju nešto niže, čak i jednoznamenkaste. Na moru malo toplije, ali i dalje ugodno, većinom oko 19.

Tijekom dana u središnjoj Hrvatskoj i dalje pretežno sunčano, ali povremeno je moguća umjerena naoblaka. Bit će još koji stupanj toplije nego danas, mjerit će se između 28 i 30.

U Slavoniji i Baranji također sunčano, ali i ovdje povremeno može biti nešto više oblaka. I dalje vrlo toplo, temperatura većinom između 27 i 30.

U gorju i na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. Poslijepodne je moguć umjeren razvoj naoblake, a u unutrašnjosti Istre postoji mala vjerojatnost za poneki lokalni pljusak. Puhat će maestral, a temperatura između 25 i 30.

U Dalmaciji pretežno vedro i vrlo toplo, ponegdje i vruće, osobito u unutrašnjosti. Burin će okrenuti na slab maestral.

Prije vikenda postojat će mala vjerojatnost za poneki popodnevni pljusak i to ponajprije u gorju, ali prevladavat će sunčano i sve toplije vrijeme - za vikend su moguće temperature i do 35 stupnjeva.

Na moru također sunčano i vruće. U petak je moguć pokoji lokalni pljusak u poslijepodnevnim satima, ali tek rijetko gdje. Tijekom noći i jutra puhat će slab do umjeren burin, a danju vjetar s mora, uz obalu zapadni i jugozapadni, prema otvorenom sjeverozapadnjak.

Prošli je mjesec diljem unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu bio malo hladniji od prosjeka, ali zato su nam sada, pred sam početak ljeta, stigli sve topliji i sunčaniji dani. Za vikend se očekuju i prave vrućine pa ipak pokušajte izbjeći direktno izlaganje suncu sredinom dana. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene