Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO

Počinje sanacija opasne zgrade u Zagrebu, golema betonska nadstrešnica teška više od 200 tona rezat će se dijamantnom brusilicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanacija velike krovne nadstrešnice teške 230 tona započinje u subotu. Radovi će trajati do ožujka, a trebali bi koštati oko dva milijuna kuna.

U subotu započinje skidanje velike krovne konstrukcije teške 230 tona u zagrebačkoj Vukovarskoj 52. Armiranobetonska nadstrešnica nagnula se s osmerokatnice Vojne mornarice u ožujku, nakon potresa te sada prijeti urušavanjem na kolnik i pločnik. Danas se dovršava postavljanje skele ispred svih ulaza u zgradu da bi stanari i prolaznici mogli sigurno prolaziti, a prostor ispred zgrade, kao i nogostup do Vukovarske ceste bit će ograđen te će biti zabranjen prolaz da se ne dovede nekoga u opasnost zbog padanja materijala s krova.

Stanari su se devet mjeseci borili da započne proces uklanjanja nadstrešnice koja je u prosincu dodatno oštećena zbog novih podrhtavanja. Sanaciju je preuzeo Grad Zagreb zato što su troškovi uklanjanja, koji iznose oko dva milijuna kuna, preveliki da bi se podmirili iz pričuve zgrade.

Glasnogovornica stanarskog vijeća, Boška Trbojević, otkrila je za Jutarnji list da zbrka oko nadležnosti za sanaciju traje već mjesecima zato što je zgrada zaštićeno kulturno dobro te je uklanjanje trebalo preuzeti Ministarstvo kulture, ali zbog izvanrednih okolnosti, ono je takav zahvat prenijelo Gradu.

Pročitajte i ovo Tatjana Jurić Veseli se povratku! Tatjana Jurić vraća se na televiziju: Novim poslom pohvalila se i sama, a evo gdje ćete je opet gledati

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Presica u Vladi Plenković o Milanoviću: "Nazvao me u 8 sati ujutro, slagao sam Lego sa sinom i nisam shvatio što je toliko dramatično. Komemoracija da, provokacija ne"

Stanari su angažirali profesora na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu i građevinskog inženjera, Berislava Medića, koji je napravio detaljni koncept projekta uklanjanja nadstrešnice. No, u međuvremenu se i Grad Zagreb uključio u cijelu priču te će prema Medićevu projektu sve biti sanirano.

Grad će u prvoj fazi podmiriti cijeli trošak prema izvođaču, ali će kasnije Ministarstvu kulture ispostaviti račun jer je ipak riječ o zaštićenom kulturnom dobru. Postoji i mogućnost da dio troška snose i sami stanari, no Ministarstvo kulture se nije još očitovalo o toj situaciji.

Cijeli proces trebao bi trajati dva mjeseca kroz nekoliko cjelina. U planu je rastaviti nadstrešnicu na 60-ak ploča veličine četiri tone i spustiti ih kranom na tlo, koji će biti postavljen na južnoj strani zgrade. Zatim će se postaviti skela i osigurati tunel za prolaz stanara i pješaka te se postavlja i kompleksna skela oko konstrukcije na krovu za stabilizaciju nadstrešnice. Medić je otkrio da će se ploče morati rezati dijamantnom brusilicom jer ne postoji mogućnost razbijanja ili štemanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traži rad u dvije smjene Stali radovi na novom petrinjskom naselju: Dumbović kaže da ne zna gdje zapinje, odmah mu odgovorio glasnogovornik Stožera za potres

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslali dopis Stožeru i Vladi Istarski stožer zahtijeva da s početkom veljače sami donose odluke o mjerama

Ministarstvo kulture će, pretpostavlja se, zahtijevati vraćanje prvotne vizure zgrade zato što je zaštićeno kulturno dobro te će vjerojatno volumen i forma ostati iste, ali će biti od lakšeg materijala, rekao je Medić. Također, kada se konstrukcija učvrsti skelom, opasnosti više neće biti ni ako dođe do novog potresa.

Trenutno je jedina stvar koja muči stanare trošak cijelog procesa i hoće li oni morati izdvojiti određeni iznos iz svog džepa zato što se ne zna hoće li se stanarima za sanaciju ispostaviti račun prema modelu 60: 20: 20, kako je Zakonom o obnovi predviđeno.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene