Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor prekinuo zasjedanje

Sabor prekinuo zasjedanje: ''Usuglasili smo da danas više nećemo raditi, sutra ću pročitati zajedničku izjavu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon prekida izricanja presude šestorci u Haagu prekinuta je i sjednica Hrvatskog sabora.

''Usuglasili smo se da danas više nećemo raditi s obzirom na nastale okolnosti, da trebamo biti razboriti, hladne glave, voditi računa o interesima hrvatske države, ali i o interesima Hrvata u BiH. Dogovorili smo se da sutra nastavimo s radom. Prije toga pročitat ću zajedničku izjavu kako klubovi stranaka gledaju na ovu presudu. Dominantan je stav da ta presuda ne odgovara povijesnim činjenicama, da je nepravedna i da je odbacujemo'', rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Biskup Komarica o presudi (Foto: dnevnik.hr) "To je ono žalosno" U posjetu je Crikvenici: Biskup Komarica komentirao presudu Hrvatima iz BiH

''Presuda potpuno prešućuje i ne govori o tome koliko je Republika Hrvatska pomogla u očuvanju integriteta i suvereniteta BiH. Podsjetio bih i na humanitarnu pomoć BiH, potpisane brojne sporazume koji su dogovorili vojnu suradnju. Čitav je niz dokumenata koji će osporiti ovu presudu'', dodao je Jandroković.

Goran Beus Richembergh na Facebooku je objavio da se ne slaže s prijedlogom da se u četvrtak u Saboru održi minuta šutnje za Slobodana Praljka koji je u sudnici u Haagu nakn izricanja presude počinio samoubojstvo, jer je on pravomoćno osuđeni ratni zločinac.

Potpredsjednik Sabora Božo Petrov kazao je kako je "krik Slobodana Praljka bio krik protiv svih onih koji nisu govorili", kazao je Petrov.

"Pritom mislim na sve one prošle vlasti koje nisu reagirale te su trebale su dati jaču podršku“, kazao je Petrov.

Odmah nakon šokantnih prizora iz sudnice Haškog suda, u Hrvatskom saboru zatražena je stanka. Zastupnici do tog trenutka nisu masovno pratili izricanje presude, no nakon što je Slobodan Praljak popio zasad nepoznatu tekućinu, sjednica je prekinuta, a zastupnici su se sjatili pred televizore u Saboru.

Miro Bulj, zastupnik Mosta, u prvoj reakciji za Novu TV rekao je da Praljak nikad neće prihvatiti da je ratni zločinac te da je to dokazivao.

"Na žalost hrvatske politike, i Ministarstvo pravosuđa nije ništa odradilo. Naravno da je ovo potresno. Osobno sam bio nešto manje od godinu dana u BiH na ratištu. Hrvatski vojnik nije bio u udruženom zločinačkom pothvatu nego je sve napravio da se dođe do mira, to je činjenica. Ja vjerujem generalu Praljku", rekao je Bulj. 

Dodao je da nitko nikada neće opravdavati zločin, ali da "nikad ne smijemo pristati da je bio udruženi zločinački pothvat", već da se radilo o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. 

Hrvoje Zekanović, zastupnik Hrasta, kaže da su svi šokirani. "Radi se o istini. Ne smijemo prihvatiti da se radilo o udruženom zločinačkom pothvatu. Gesta generala Praljka govori o tome koliko je ova odluka teška za njega, ali i za cijeli hrvatski narod", rekao je Zekanović za Novu TV.

Zekanović se neposredno prije verbalno sukobio sa zastupnikom Živog zida Ivanom Pernarom. "Pernar pljucanjem po institucijama... teško je trošiti riječi na njega. Populizam koji plasira i nepoštovanje institucija, to je iznad svake kritike", rekao je Zekanović.

Glupane glupi, idi se liječiti!

Sukob Pernara i Zekanovića uslijedio je neposredno nakon što je Željko Reiner proglasio stanku do 13 sati. Pernar je u praznoj sabornici komentirao događanja u Haagu, na što je Zekanović nasrnuo na njega vičući: "Glupane glupi, idi se liječiti!"

Damir Felak, HDZ-ov saborski zastupnik, prema Pernaru je bacio papire, a veći sukob spriječila je saborska straža koja je hitno utrčala u sabornicu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene