Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEZ POSLJEDICA ZA HRVATSKU

Bivši član obrane Gotovine i Markača: Zločinački pothvat upotrebljava se već 20 godina, to nije ništa posebno

Suđenje bh šestorci (Foto: AFP)
Suđenje bh šestorci (Foto: AFP) Foto: Afp
Presuda protiv šestorice Hrvata u Haagu ništa nije promijenila u odnosu na Hrvatsku, kaže Kai Ambos, profesor kaznenog prava koji je sudjelovao u timu obrane generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Ambos je od veljače sudac na Posebnom sudu za Kosovo u Haagu.

Kai Ambos, profesor kaznenog prava koji je bio član tima obrane generala Ante Gotovine i Mladena Markača, smatra da se posljednjom haškom presudom šestorici Hrvata nije dogodilo ništa novo u pravnom smislu za Republiku Hrvatsku. 

Pročitajte i ovo Biskup Komarica o presudi (Foto: dnevnik.hr) "To je ono žalosno" U posjetu je Crikvenici: Biskup Komarica komentirao presudu Hrvatima iz BiH Hitne službe jučer u zgradi suda u Haagu (Foto: Eugen Jakovčić) EUGEN JAKOVČIĆ IZ DOCUMENTE Svjedok jučerašnjih dramatičnih zbivanja u Haagu: "Nastao je kaos, sve službe su bile u paralizi!"

"Ovom presudom se pravno stanje nije promijenilo, jer presuda ne utvrđuje odgovornost države Hrvatske. Pretpostavka za bilo kakve zahtjeve za odštetom od države Hrvatske bilo bi utvrđivanje odgovornosti države, "state responsibility". Ali, to uopće nije zadaća Tribunala za bivšu Jugoslaviju. Tu bi morao neki sud za međunarodno pravo kao što je Međunarodni sud donijeti odluku. To se može zahtijevati i na nacionalnim sudovima. Mi smo ovdje u Njemačkoj imali postupke pred Saveznim upravnim sudom. Ali, to su sasvim drukčiji postupci. U ovoj raspravi se, nažalost, miješaju stvari koje nemaju veze jedna s drugom", rekao je Ambos za Deutsche Welle.

Dodao je da se u ovom slučaju ne radi o odgovornosti Hrvatske jer to nije bio međunarodno-pravni postupak pred Međunarodnim sudom.

"Radi se o individualnoj odgovornosti optuženih. Da se kaže postojao je "zločinački pothvat" etničkog čišćenja dijela Bosne i Hercegovine na koji Hrvatska ima pretenzije, to je figura koju Međunarodni tribunal ICTY upotrebljava već 20 godina, od suđenja Tadiću. To, dakle, nije ništa posebno", kaže Ambos.

Komentirajući čin Slobodana Praljka, Ambos kaže da se on na taj čin odlučio jer je odlučio da ne može živjeti s tom sramotom, potvrdom prvostupanjske presude, a dodaje i da bi bilo krivo odmah optuživati Tribunal za otrov u sudnici ili u zatvoru u Scheveningenu. 

"Jer, temeljna odluka je bila odluka optuženog da se ubije. Naime, on ne bi još dugo morao ostati u zatvoru. Možda bi se trebalo prije pozabaviti psihologijom gospodina Praljka. Ja sam sudjelovao u procesu vođenom protiv Gotovine. Vojnici često imaju vrlo izražen osjećaj časti i jednostavno ne mogu s tim živjeti. Ali, sve su to individualni čimbenici", kaže Ambos za Deutsche Welle.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene