Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže ujednačenje na 10 %

HUP pozdravlja poreznu reformu: ''To je najefikasnija mjera za povećanje plaća i nove investicije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon predstavljanja četvrtog dijela porezne reforme stiže reakcija iz HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma na danas iznesene najave poreznih izmjena: ''Za nas i nadalje ostaje cilj ujednačiti stopu PDV-a na sve ugostiteljske usluge i definirati za turizam PDV u visini od 10 posto'', poručuju u HUP-u.

Snižavanje stope PDV-a s 25 na 13 posto na pripremu i posluživanje hrane HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma smatra pozitivnom. Smanjenje poreza smatraju najefikasnijom mjerom pomoću koje se mogu povećati plaće i nove investicije.

''HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma pozdravlja odluku Vlade RH da se u aktualne porezne izmjene uključi smanjenje stope PDV-a na ugostiteljske usluge pripreme i usluživanja hrane. Za turistički je sektor to najvažnija mjera iz ovoga kruga porezne reforme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna imaju svoje prijedloge Most kritizira poreznu reformu: ''To je kao da dajem nagradu za ulov nilskog konja u Hrvatskoj''

Smanjenje PDV-a za turistički sektor predstavlja najefikasniju mjeru u funkciji povećanja plaća i novih investicija u višu kvalitetu turističkih sadržaja i usluga, a posljedično će se povećati i prihodi državnog proračuna. No za nas i nadalje ostaje cilj ujednačiti stopu PDV-a na sve ugostiteljske usluge i definirati za turizam PDV u visini od 10 posto, kako je to u nama konkurentnim mediteranskim zemljama, čime bi se postigli još veći efekti na povećanje investicija, zaposlenosti i plaća turističkim radnicima.

Ovo je porezno rasterećenje dodatno važno za hrvatski turizam uslijed jačanja konkurenata i sve zahtjevnijih tržišnih izazova.

Pročitajte i ovo Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Nakon što je naljutio koalicijskog partnera Ministar Horvat o Posavcu i HNS-u: "Nitko danas nije hvalio Vladu kao Posavec. Oni se ljute na svaku moju rečenicu"

U funkciji poboljšanja uvjeta rada i zadržavanja radnika za poslodavce u turizmu također je važna mjera uvođenja neoporezivog toplog obroka za sve radnike, za koju smo se zalagali zajedno sa sindikatima kako bi se ujednačio tretman prehrane sezonskih i stalnih radnika. Nastavak je to mjera Vlade RH kojima se povećanjem neoporezivih naknada radnicama postižu konkurentniji uvjeti rada te veća sigurnost i zadovoljstvo radnika. Pokazalo se to već kod efekata uvođenja novog neoporezivog iznosa od 5 tisuća, a jednako se može očekivati i prema analizi financijskih učinaka koju je HUP proveo za uvođenje neoporezivog toplog obroka za sve radnike i koja je pokazala da će samo na uzorku tvrtki članica HUP-a iz sektora turizma ista mjera rezultirati s 16,5 milijuna kuna mogućih ušteda odnosno mogućih izravnih ulaganja u povećanje plaća turističkih radnika“, priopćili su iz HUP-a.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili su četvrti dio porezne reforme. PDV za hranu ugostiteljima pada na 13 posto, uvodi se porez na slatka pića, a revidirat će se i trošarine na alkohol i cigarete. Vlada planira mlade zaposlenike do 25. godine u potpunosti osloboditi od plaćanja poreza na dohodak. Detaljnije o planovima Vlade vezanim za novi krug porezne reforme možete pročitati na ovoj poveznici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene