Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srušila se u četvrtak

Zbog izvlačenja besposadne letjelice evakuirani studenti iz jednog paviljona. Plenković: "Ovo je bila prijetnja na koju treba reagirati."

Danas bi trebao završiti očevid na mjestu pada besposadne letjelice na Jarunu. Premijer Andrej Plenković obišao je mjesto na kojemu je ona pala na Jarunu.

Premijer Plenković obišao je rano jutros mjesto pada besposadne letjelice na Jarunu. Kako je rekao, letjelica je očito lansirana s teritorija Ukrajine.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

No, ni ruska, ni ukrajinska strana ne priznaju da je njihova. "Svi kažu da nije njihova, nego da je netko drugi", navodi Plenković.

"Tu nam je nekoliko restorana, stambene zgrade, studentski dom s 4,5 tisuće studenata. Nasreću, nitko nije nastradao, a oštećeno je četrdesetak automobila na parkiralištu", dodao je.

Mogao biti i neki drugi grad

"Moglo se ovo dogoditi u nekom drugom glavnom gradu, ne samo zemlje članice NATO-a nego i EU-a. Ovo je mogla biti i Budimpešta, Bratislava ili Ljubljana...", navodi i dodaje kako će hrvatska strana komunicirati s ostalim zemljama kako bi se ostvarila bolja suradnja.

"Moramo intenzivirati suradnju, da se na vrijeme obavijesti zemlju kako se nešto ovakvo događa. Je li to bilo slučajno ili namjerno, još uvijek ne znamo", kazao je Plenković.

"Pokušat će se iskopati letjelica kako bi se doznalo ima li u njoj korisnih podataka. Komunicirat ćemo s državama koje imaju vrijedne informacije", rekao je Plenković.

"Situacija koja se ne može tolerirati"

Plenković navodi kako ovaj događaj upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar NATO-a.

"Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovo je bila čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati", rekao je Plenković.

Navodi kako ni rumunjski mi mađarski predsjednik nisu znali za pad letjelice. "Dogodilo se brzo i tu smo gdje smo", rekao je i dodao da su vjerojatno znali ljudi koji su trebali znati.

"Nije došlo do dobre reakcije, niti prepoznavanja razine opasnosti, niti komuniciranja s drugim zemljama na pravovremeni i brz način", rekao je Plenković i dodao kako "imamo test iz kojeg svi moramo puno naučiti".

"Incident koji se ne smije ponoviti"

Komentirao je priopćenje NATO-a koje je došlo tek nakon upita medija. Navodi kako misli da će i NATO ovo jako ozbiljno shvatiti.

"Moramo voditi računa da je ovo incident koji se ne smije ponoviti. Mi ovaj incident ne umanjujemo, govorit ćemo na svim tijelima NATO-a, podastrijet ćemo dokaze na svim razinama. S obzirom da nije bilo žrtava, vjerojatno je ljudska reakcija - 'dobro, palo je, srećom se nije ništa dogodilo', a da je palo na studentski dom...", navodi Plenković.

Pitanje je - bi li stigli reagirati?

"Ova letjelica je letjela ogromnom brzinom između šest i sedam minuta, oni koji znaju više od mene nisu sigurni da bi se i stiglo u tom vremenu reagirati", rekao je.

"Ovo je situacija koja se dogodila u trenutku i na način koji je nepredviđen. Nakon ovoga će budnost svih biti puno veća", rekao je i dodao da bi se i u Mađarskoj trebala provesti detaljna istraga.

"Ovo je propust koji se mora ispraviti u svakoj budućoj situaciji", dodao je.

"Scenarij koji moramo izbjeći"

Na pitanje novinara je li zadovoljan protuzračnom obranom navodi da - nije sve dobro i odlično.

"Ako nam ovakva letjelica dođe, leti šest minuta i padne u glavni grad, sigurno da nisam zadovoljan. Kako se to dogodilo, je li provokacija ili pogreška u programiranju - to ćemo tek utvrditi", kazao je. 

"Generalno se ne trebamo brinuti za sigurnosti, ali ovo nam je pokazalo da imamo scenarij nepredviđen i jako opasan koji moramo izbjeći ubuduće", objasnio je i dodao da se još uvijek ne zna čija je letjelica.

"Sam proces vađenja letjelice će dati neku korisnu informaciju o tome u čijem je posjedu letjelica", dodao je Plenković i rekao da je vrijeme istrage za sada nepoznato i ovisi o iskopavanju letjelice.

Na Jarunu su bili i ministar obrane Mario Banožić te Tomo Medved, ministar branitelja. Uz njih su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

U tijeku pripreme za izvlačenje

Tijekom prijepodneva počele su pripreme za izvlačenje letjelice. Vatrogasci režu grane drveća, a pripadnici Hrvatske vojske raščišćavaju teren da bi bageri mogli neometano doći do samog kratera i početi vaditi ostatke letjelice.

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš javlja da je zbog izvlačenja letjelice policija evakuirala studente iz 1. paviljona, koji je najbliži krateru. Studenti kažu da moraju izaći na neodređeno vrijeme i ne znaju kada će se moći vratiti u svoje sobe.

Oko 13 sati stiglo je i vojno vatrogasno vozilo, a policija je proširila sigurnosni koridor kod doma. Letjelica je najvećim dijelom pod zemljom, a vojska će ju oprezno otkopavati, ne bi li ju izvadila bez daljnjih oštećivanja. To bi moglo potrajati i do sutra.

Pala u četvrtak

Letjelica koja je pala u Zagrebu lansirana je za probu na Krim, ali je skrenula s putanje, objavila ruska agencija Tass. Navodi se i da je, uz ovu, lansirana i još jedna takva letjelica koja je pala na Krim nedaleko od Krasnopereskopska.

NATO je komentirao pad letjelice u Zagrebu. Naime, naveli su da su pratili putanju leta te da hrvatske službe istražuju slučaj.

U dosadašnjoj istrazi ustanovljeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa s operativnim doletom od tisuću kilometara TU-141 Strizh, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu. U hrvatski zračni prostor ušao je iz Mađarske.

Besposadna letjelica pala je blizu središta Zagreba, u parku pokraj studentskog doma u Zagrebu, u kojem je smješteno 4,5 tisuće studenata. Udar letjelice napravio je veliki krater i oštetio nekoliko automobila. Nasreću, nije bilo žrtava.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene