Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer najavio

Dogovorene mjere za povećanje minimalca: "Bit će zadovoljni i radnici i poslodavci"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjeluje na Izboru gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine te proglašenju najboljih malih i srednjih poduzetnica.

Najbolji mali i srednji poduzetnici bit će proglašeni u pet kategorija: Uzlet izvoza, Uzlet prihoda, Uzlet dobiti, Uzlet zaposlenosti i Uzlet investicija.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Nominirani su gospodarstvenici Željko Kukurin, Robert i Silvio Kutić, Željko Pavlin, Marko Pipunić i Mate Rimac, a gospodarski događaji - donošenje i provedba Lex Agrokora, pad udjela javnog duga u BDP-u, početak realizacije LNG terminala, odobrenje EU sredstava za Pelješki most i rezultati turističke sezone.

"Ovo je jedna od najizazovnijih godina nakon proglašenja neovisnosti, s najviše nepredvidljivih događaja. Poduzetnici su bili na vrhu naših prioriteta. Proveli smo poreznu reformu zbog koje je osigurana porezna sigurnost. Smanjena je opća stopa poreza na dobit i stopa poreza na dohodak“, kazao je premijer Plenković.

Poručio je kako 500.000 građana više na plaća porez na dohodak.

„Povećana je kupovna moć građana, veća je potražnja za robama i uslugama. Procjene su da će gospodarski rast biti veći od 3 posto“, kazao je premijer.

"Lex Agrokor je sačuvao radna mjesta"

Poručio je kako je Vlada donošenjem lex Agrokora spriječila negativne posljedice za gospodarstvo.

"Sačuvali smo radna mjesta, spasili turističku sezonu i našli pravni okvir koji je omogućio dovoljno vremena za prilagodbu", kazao je premijer i dodao da će proces restrukturiranja rezultirati nagodbom.

Najavio je kako se očekuje i rast izvoza te podsjetio kako je deficit proračuna još niži od planiranog.

Plenković je kazao kako je dogovoren paket mjera za povećanje minimalne plaće.

"Nastavit ćemo s reformama"

"Njime će biti zadovoljni i radnici i poslodavci", kazao je premijer.

Dodao je i kako će biti promijenjen Zakon o minimalnoj plaći tako da se prekovremeni rad ne računa u tu plaću, nego povrh nje, što bi bio zakonski mehanizam koji bi spriječio zloporabu toga instituta.

U pogledu, kako je rekao, vrlo jasnog trenda nedostatka radne snage u pojedinim sektorima, najavio je povećanje kvota za uvoz radnika u 2018. godini. (Hina/D.I.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene