Obavijesti Video Pretražite Navigacija
APELIRA NA DINAMIČNOST

Predsjednica opet traži izgradnju LNG terminala: "Sjećate se kako me Trump pitao za izgovor imena otoka Krka?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je potrebu izgradnje LNG terminala na Krku te je naglasila da su Hrvatskoj novi proizvodni objekti iz energetskog sektora nužni jer bez njih nema razvoja.

Jedan od najvažnijih projekata u segmentu interkonekcijskih plinovoda jest izgradnja LNG terminala, no možda najbolje o tome govori činjenica da se u isto vrijeme počelo govoriti i o poljskom terminalu, koji je danas već u funkciji, upozorila je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike, govoreći na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo". 

Pročitajte i ovo Energetski problemi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Najavljuju se i tužbe LNG terminal nije jedini: Što su sve kameni spoticanja u energetici Slika nije dostupna VELIKA INVESTICIJA Projekt LNG terminala na Krku ide dalje: Počeli istražni radovi na podmorskom tlu

"Očekujem da Hrvatska u predstojećem razdoblju, u suradnji s Europskom komisijom, konačno riješi kritična pitanja njegove realizacije te time pridonese energetskim ciljevima", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da projektu LNG terminala na Krku podršku daju i američke administracije, kako ona bivšeg predsjednika Baracka Obame, tako i ova sadašnjeg Donalda Trumpa

"Sigurno se sjećate kako me predsjednik Trump u Varšavi pitao o izgovoru imena otoka Krka", podsjetila je Grabar-Kitarović. 

Predsjednica je kritizirala činjenicu da Hrvatska nema ključne strateške dokumente za razdoblje do 2050. godine, no pozdravila je najavu donošenja energetske strategije u 2018. godini. Aapelirala je na veću dinamičnost i konzistentnost kako bi se pravodobno odgovorilo na nove promjene u energetskom sektoru, poput tranzicije koja se događa u Europi od ugljičnog do niskougljičnog. 

"Novi proizvodni objekti su nam nužni, bez njih nema održivog razvoja. Nitko ih ne želi u svome kraju, ali bez njih nema razvoja našeg gospodarstva. Trebamo imati u vidu i poruku o ulagačkoj klimi koju šaljemo protivljenjem svim energetskim projektima", rekla je Grabar-Kitarović.

"Bitno je da se razgovara"

Nakon konferencije novinari su je pitali što očekuje od razgovora Plenković - Pahor. "Vidjet ćemo. Bitno je da se razgovara. Treba postići bilateralno rješenje što je moguće prije", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da je hrvatska strana u Savudrijskoj vali prilično suzdržana te je pozvala i slovensku stranu na suzdržanost. "Incidentima se ne može ništa riješiti", rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je da se ovoga tjedna trebala susresti sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, no taj radni ručak ipak je odgođen te je susret prebačen za siječanj. 

Nije htjela komentirati Vladinu nabavku mobitela pravdajući se da nije upoznata s detaljima te nabave. Na pitanje o imenovanju Vlade Galića svojim savjetnikom za obranu i nacionalnu sigurnost, za kojeg tjednik Nacional piše da je špijun koji je štitio zločince HVO-a, rekla je da u tom tekstu ima jako puno insinuacija.

"Prije imenovanja napravili smo provjeru u nadležnim službama i nema nikakvih zapreka za njegovo imenovanje", rekla je Grabar-Kitarović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene