Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Umirovljeni pukovnik Vlado Galić i bivši načelnik službe SIS-a (nekadašnje vojno-obavještajne službe) doznaje Nova TV, bit će imenovan predsjedničinim savjetnikom za vojna pitanja i nacionalnu sigurnost.


Mjesto bilo upražnjeno nakon sto je Maja Čavlović imenovana predstojnicom Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vezani članci Branko Grabar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Otac Kolinde Grabar-Kitarović: "Ako ne pobijedi na izborima neće propasti ni Hrvatska ni ona" Ivan Penava (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Penava: Bio sam član Viber grupe, no izabrao sam opciju 'leave and delete'

Galić je ostao upamćen kao jedan od glavnih aktera špijunske operacije Kameleon u kojoj su 1998. i 1999. sudjelovale sve hrvatske obavještajne službe, a cilj je bio praćenje rada međunarodnih organizacija u Hrvatskoj poput OESS-a i UNHCR-a ali i nevladinih udruga: HHO-a i Glasa 99.

Vlada Ivice Račana pokrenula je istragu kojom je utvrđeno da su djelatnici koji su sudjelovali u toj operaciji počinili niz nezakonitih radnji.

Vojno-stegovni sud pokrenuo je postupak protiv Galića i još šest dužnosnika SIS-a, no 2003. isti je sud obustavio postupak jer je nastupila zastara.

Galić je bio šef odjela za analitiku u HDZ-ovom izbornom stožeru i jedan od glavnih operativaca Tomislava Karamarka za europske i lokalne izbore 2013. godine.