Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotov sastanak u Vladi

"Razgovori se nastavljaju, novi sastanak bit će za 10-ak dana, štrajka u školama zasad neće biti!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 1500 učitelja na Markovu trgu je tražilo povećanje koeficijenta za plaće u prosvjeti. Sindikalne čelnike primio je premijer, a oni su nakon sastanka rekli kako su dali priliku Vladi da krenu u izračune.

Završio je sastanak prosvjetnih sindikalnih čelnika i Vlade. 

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Dimna bomba na Markovu trgu Nije ju omelo Za vrijeme govora Katarine Peović na Markovu trgu aktivirana dimna bomba

"Imali smo priliku premijeru iznijeti argumente u nešto skraćenom obliku, a zaključak je da će se nastaviti dijalog i da će radne skupine u minstarstvima proučiti naše prijedloge. Prihvatili smo da zajednički sastanak bude za 10-ak dana, kada ćemo dobiti konačni stav Vlade o našim zahtjevima. Donijeli smo zaključak da nema potrebe najavljivati štrajk u trenutku dok razgovaramo, a ako razgovor ne završi kako očekujemo tada ćemo najaviti štrajk", izjavio je nakon sastanka s premijerom sindikalist Branimir Mihalinec.

"Kada smo dobili jamstvo od premijera da će se razgovarati nema razloga da najavljujemo štrajk kada smo u konstruktivnim razgovorima", zaključio je.

"Dali smo priliku premijeru i Vladi da krenu u izračune. U ovoj fazi nema potrebe za pritiscima i prijetnjama. No ako do pomaka ne dođe, odluke tijela su vrlo jasne, imamo jednoglasne odluke, kreće se u štrajk ", kazala je sindikalistica Sanja Šprem i dodala da očekuje od premijera da inicira idući sastanak.

Resorna ministrica Blaženka Divjak rekla je da nema kurikularne reforme bez pravednog sustava plaća.

"Osim što obrazovanje mora biti prioritet, učitelji su ti koji to iznose na svojim leđima i moramo naći kvalitetno rješenje da učenicima osiguramo najbolje obrazovanje", istaknula je. 

Na prosvjedu puštali pjesme

Prosvjednici su na Markovu trgu razvili transparent "Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska!". Puštali su i pjesme. Na popisu su bili: "Šejn"od Haustora, "Himna generacije", Dubioze kolektiv, "Totalno drukčiji od drugih", Gorana Bareta, "Javi se", Emilije Kokić, "Divno je biti nekome nešto", od Latina, i druge...

Oko 12 sati krenuli su govori. Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem rekla je da su prosvjetni radnici prvi kojima se kod štednje uzima, a zadnji kojima se daje. Podsjetila je i na kurikularnu reformu koja ih čeka. 

"Ulazimo u reformu, je li potrebna dodatna argumentacija? Pred nama su novi izazovi, nova zaduženja. Učitelji su kompetentni, no jeste li motivirani?", pitala je Šprem okupljene, a oni su glasno negodovali.

Šprem kaže da su učitelji temelj društva.

"Ako mislite da je obrazovanje skupo, razmislite koliko će stajati vaša budućnost", rekla je Šprem. 

"Zapamtite, i mi smo glasači"

Na pozornicu se popeo predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

"Ova Vlada je nepravde koje su prošle vlade napravile još više produbila. Naši zahtjevi su opravdani i provedivi jer država ima novca", rekao je Mihalinec, a njegove riječi popratilo je skandiranje "Imate novca, imate novca".

Mihalinec je negodovao na što se sve troši državni novac, na propale firme i privilegirane, čiji se, kako je rekao, glasovi kupuju.

"Ali neka zapamte, i mi smo glasači!", rekao je Mihalinec i zaradio pljesak.

"Neprihvaćanje naših zahtjeva, predsjedniče Vlade, značit će i vaš poraz", rekao je Mihalinec nakon čega su se predstavnici sindikata zaputili u zgradu Vlade gdje ih je primio premijer. 

Raznoliki transparenti 

"Svi ste vi imali učitelje", "Tko vam je dozvolio da se kockate s našom budućnošću?", "Sramota!", "Od Vlade ne tražimo ništa, samo njihove koeficijente", "Može li reforma obrazovanja bez nas?", "Koliko vam vrijedimo", također su neke od poruka prosvjednika koji su se uz zviždanje i bubnjanje hodali ulicama Zagreba.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske organizirali su prosvjed na Trgu sv. Marka, gdje oko 1500 učitelja i nastavnika tražilo da Vlada poveća koeficijente za plaće u prosvjeti za šest posto. 

Predsjednik NSZSSH-a Branimir Mihalinec kazao je Hini da povećanje plaća traže za oko 68 tisuća zaposlenika u prosvjeti, istaknuvši da oba sindikata zajedno imaju oko 40 tisuća članova.

Divjak: Ulaganje u obrazovanje nije trošak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je u ranijim razgovorima sa sindikalnim čelnicima prihvatila njihove zahtjeve za 6 postotnim povećanjem koeficijenata, uoči današnje sjednice Vlade izjavila je da treba otvoriti dijalog između Vlade i sindikata.

"Mislim da treba otvoriti dijalog, argumenti su ti koje treba slušati, ja sam svoj stav jasno komunicirala. Svoju ulogu sada vidim kao ulogu medijatora, u smislu priznavanja argumenata, a s druge strane moramo jasno vidjeti da je ulaganje u obrazovanje stvarno to - investicija, a ne trošak", kazala je Divjak.

Dodatno je pojasnila da je argument koji je spomenula - zaostajanje koeficijenta složenosti poslova učitelja u odnosu na druge zaposlenike u javnim službama.

Ustvrdila je da to treba razriješiti, jer se radi o nepravdi, te da je dinamika i način ispravljanja te nepravde, pitanje dijaloga i konkretnih zaključaka između sindikata i Vlade. (Hina/AT)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene