Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže novi stožer

Hrvatska se oprema za četvrtu dimenziju ratovanja, sve će biti gotovo do ljeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MORH osniva Stožer za cyber ratovanje. Novo će zapovjedništvo od kibernetičkih napada braniti vojni, ali po potrebi i civilni sektor. Trebalo bi biti osnovano do ljeta ove godine.

Hrvatske Oružane snage već su bile izložene pokušaju hakerskih napada, a kao i svaka vojska NATO-a i naša je vojska vrijedan cilj za hakere i strane špijune.

Pročitajte i ovo Crkva - 1 Incident u Stobreču Vjernik ispričao što se dogodilo kad je Krstičević došao na oltar crkve: "Ljudi su došli čuti riječ Gospodnju, a ne političara" Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna"

Naravno, ne poput velikih vojski, poput Njemačke koja bilježi čak 100.000 kibernetičkih napada na mjesec, no dovoljno da u Ministarstvu obrane koje vodi Damir Krstičević govore o rastućoj opasnosti od kibernetičkih napada.

Upravo zbog toga, u tijeku je ustrojavanje novog Zapovjedništva za kibernetički prostor (Cyber Command) kao nove grane od strateškog interesa za Hrvatsku, prenosi Večernji list.

Stožer bi trebao biti osnovan do ljeta, a čuvat će vojne snage, ali i civilni sektor. Hrvatska po ovome neće biti jedinstveni slučaj, već time samo slijedi logiku SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i Španjolske, ali i Izraela, koji prema njihovim tvrdnjama hakerske napade ima čak 70.000 puta na dan.

Osnivanjem cyber zapovjedništva Hrvatska ulazi u četvrtu dimenziju ratovanja, nakon kopna, mora, zraka i vode, sada je na redu i cyber prostor.

Središta Stožera bit će u Zagrebu, a Zapovjedništvo će održavati i administrirati, štititi računalne i kriptografske sustave 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Primarni zadatak Zapovjedništva, bit će nadzor i zaštita vojnih sustava, jer civilna zaštita cyber prostora postoji i na nacionalnoj razini, a imaju ga i veliki sustavi iz takozvane kritične infrastrukture, poput, primjerice HEP-a.

Za ovu novu domenu hrvatske vojske bit će potrebno angažirati još IT stručnjaka. U MORH, prema pisanju lista, ovoga tjedna stižu i stručnjaci za kibernetičko ratovanje iz Izraela koji će educirati naše stručnjake.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene