Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoren stečaj

Kerum dužan na sve strane: Gradu Split duguje oko milijun kuna, ali i dalje je važna karika u gradskoj vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političar i poduzetnik Željko Kerum odnedavno ima tvrtku u stečaju. Dužan je i gradu Splitu oko milijun kuna. No, uz sve uspone i padove Kerum je i dalje vrlo važna karika u gradskoj i županijskoj vlasti.

Stečaj Kerumove tvrtke otvoren je po zahtjevu tvrtke iz Donjeg Miholjca. ''Zahvaljujući učinkovitom hrvatskom brzom pravosuđu bilo je potrebno šest i pol godina, nažalost, da pokušamo barem doći na početak gdje smo bili prije šest i pol godina'', kaže Zvonko Popović, vlasnik tvrtke.

Pročitajte i ovo Ibrulj Ibrahim, radnik Uljanika Nova Skupština vjerovnika Radnici Uljanika su očajni, već dva mjeseca nisu primili plaću: ''Guraju nas u stečaj'' Bijeli kombi, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Velika šteta Pronađeno pet od 19 kamiona i auta Imesa "nestalih" u stečaju: U jako su lošem stanju

Iz predstečajne nagodbe je poznato da novac od Kerumove tvrtke traži 850 tvrtki, i to u iznosu od oko milijardu i 700 milijuna kuna.

''Kada inspektori nađu u blagajni više od dvije kune, oni zatvore radnju. Kad nađu da je ovdje dužan netko milijardu kuna, ja to ne mogu dokazati dvije godine. Gdje je tu pravda'', dodaje Popović.

Kerumova tvrtka dužna je i gradu Splitu oko milijun kuna. Gradu kojeg je ponovno htio voditi.

''Ima u meni pa ne znam kako bi to htio nazvati, nešto kockarski a kockaru je teško predvidjeti što on želi'', rekao je svojedobno Kerum.

Gradska oporba poručuje: ''Svima je sve očito jasno, osim gradonačelniku. Očekujem da će gradonačelnik ipak zaštititi interes grada kao stečajnog vjerovnika'', rekao je Goran Kotur iz SDP-a.

Ključan partner HDZ-a

Ali Kerum je ključan koalicijski partner HDZ-a s kojim imaju većinu u Gradskom vijeću.

''To je trgovačko urbanistička koalicija koja grad tretira kao plijen. Ukoliko zaista ima hrabrosti od strane HDZ-a bilo bi najpoštenije da se raspusti Gradsko vijeće mi smo spremni'', rekao je Ante Čikotić iz Mosta.

''Grad šuti iz jednog jedinog razloga - štiti svog kompanjona svog ortaka. Gradonačelnik koji je u crno zavio brojne vjerovnike koji je svu svoju imovinu prebacio na rodbinu pa se sad ti vjerovnici neće imati od čega naplatiti'', kazala je Marijana Puljak iz stranke Pametno.

No uz sve financijske uspone i padove - Kerum je i dalje aktivan. Hotelski kompleks u Rogoznici vrijedan oko 150 milijuna kuna samo je jedna od njegovih trenutačnih investicija.

''Bog mi je podario da mogu raditi sve. Nije me sramota na bageru, okopavati rajčicu, zalijevati lozu i tako dalje'', rekao je jednom Kerum.

Kerum o stečaju pred kamere ne želi. U priopćenju je nedavno rekao kako se na odluku o stečaju neće žaliti te da je to jedino rješenje. Zanimljivo, šuti i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara - iz redova HDZ-a. Stranke koja s Kerumom drži vlast u Splitu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene