Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA ANALIZA STRUČNJAKA

Što se krije iza žestokog  okršaja kandidata za najmoćnijeg čovjeka svijeta? "Nakon ovog sučeljavanja ostaje samo jedno pitanje..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kaotičnu debatu Donalda Trumpa i Joea Bidena za DNEVNIK.hr komentirali su stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović i komunikologinja Gabrijela Kišiček.

Dugoočekivana debata republikanca Donalda Trumpa, aktualnog američkog predsjednika i kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, i njegova protukandidata demokrata Joea Bidena bila je prilično žestoka i podosta kaotična. Biden i Trump sukobili su se oko Trumpova upravljanja koronakrizom, a nije manjkalo ni osobnih uvreda te upadica.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

Debatu je za DNEVNIK.hr komentirao stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović. Istaknuo je kako su obojica rekla malo konkretnih stvari te da je naglasak zapravo bio na međusobnom napadanju.

"Biden je u više navrata gubio živce, iako se najvjerojatnije pripremao za Trumpa i debatu. No, već je u predizbornoj kampanji za kandidaturu pokazao da mu ponekad 'skoči šećer' i da tada počne reagirati dosta neprimjereno, ljuti se i prelazi na osobne uvrede. Očekivao sam da će ipak biti malo pripremljeniji, ali Trump ga je u nekoliko navrata sasvim izbacio iz takta.

Klaunovi i upadice

Biden je Trumpa cijelo vrijeme nazivao klaunom i govorio mu zašuti, što mi izgleda potpuno neprimjereno u komunikaciji s predsjednikom, a oni su ipak i starija gospoda. Trump je unatoč stalnim upadicama bio pristojniji, mnogo je manje išao na osobne uvrede, već je na svoj način upadao u riječ i stalno dodavao neka svoja potpitanja i komentare, a to je Bidenu strašno išlo na živce", kazao je Vidmarović.

Kazao je i kako je Biden promašio taktiku i kad je riječ o pokušaju ironičnog podsmjehivanja na Trumpove izjave jer je to izveo tako da je promatraču izgledalo kako misli da je Trump – duhovit. "Stvoren je dojam da je Trump stand-up komičar, i to dosta uspješan, što po meni nije dobra taktika jer tako daješ protukandidatu pravo na bolji humor i bolje šale", veli Vidmarović.

Osvrnuo se i na Trumpovo podbadanje Bidena da je socijalist poput Bernieja Sandersa, ali tu je, kaže, potpuno promašio. "Biden je među demokratima centrist, tu Trump nije bio u pravu, ali zanimljivo je kako ga je prvom prilikom napao po toj ideološkoj liniji." Socijalizam se u negativnom kontekstu spominjao i prilikom rasprave o zdravstvu, kada je Trump na teze svog protukandidata ponovio kako je Biden socijalist, ali se potom nadovezao kako on (Trump) reže cijene lijekova i želi zdravstvo dostupno svima te da njegova administracija "kupuje inzulin po takvoj cijeni kao da je voda".

"Nakon tog dijela debate Biden je vidno iznerviran počeo s podsmjehivanjem i optuživao Trumpa da je lažljivac te da je pogrešan čovjek na pogrešnome mjestu. Pritom je stalno gledao u kameru i obraćao se izravno gledateljima i publici. U raspravi o koronavirusu Biden je također propustio poentirati: Trump je stalno ponavljao koje je sve poteze njegova administracija povukla u borbi s epidemijom – za koje znamo da nisu bili dobri – tvrdeći da su fantastično reagirali, a Biden je samo govorio da Trump nije dobro radio, ali nije ponudio neko svoje rješenje niti kako bi on reagirao u toj situaciji. Trump je u tom dijelu kazao i nešto što će se vjerojatno svidjeti njegovim biračima – da će cjepivo distribuirati vojska.

Biden pak ni u jednom dijelu nije rekao ništa što nije bilo prozivanje Trumpa, ni na jedno pitanje nije odgovorio a da pritom nije kritizirao aktualnog predsjednika, i to je po meni bila njegova slabost u debati", ustvrdio je Vidmarović.

Potezi moderatora

Kazao je i kako se moderator debate po njegovu mišljenju dosta dobro nosio sa stalnim Trumpovim upadicama, "ali davao mu je i malu prednost rekavši kako će se vratiti na temu iz njegova komentara, tako da ga ni u jednom trenutku nije baš ušutkao i izgledalo je kako si Trump tim svojim upadicama ipak uspijeva stvoriti još malo prostora".

Zaključno, Vidmarović ističe da u ovoj debati nema pobjednika: "Trump je svoje biračko tijelo uvjerio da i dalje glasaju za njega i nije predstavio ništa novo, ništa što njegovi birači još ne znaju. To je bio njegov propust jer nije ni pokušao pridobiti birače koji se još premišljaju kome bi dali svoj glas.

Biden je u ovoj debati iz niza razloga izgledao mrvicu slabije. Imao je teži zadatak od Trumpa, privući nove birače među ženama, Latinoamerikancima i Afroamerikancima, ali bojim se da u tome nije uspio. U ovom kaotičnom načinu izlaganja nije uspio istaknuti nijednu točku po kojoj bi ih uvjerio da je on bolje rješenje. Iz tog kuta gledano, možda je Trump bio bolji, odlučniji, ali ne bih to nazvao pobjedom. Rekao bih da su obojica pokazala svoj minimum."

Trump je kiksao na temu desničara i bijelih suprematista, smatra Vidmarović, jer ih nije izravno osudio. "Mislim da nije htio reći da se solidarizira s desničarima, već je jednostavno žarko želio prebaciti razgovor na ljevičare, pa je pritom zaboravio prvo osuditi rasiste. Među crnačkom populacijom zbog toga neće ništa izgubiti jer oni ionako ne glasaju za njega, ali pitanje je koliko će neodlučni bijeli Amerikanci to vidjeti kao nešto dobro ili nešto loše.

Budući da je populist, Trump je u debati mogao biti i ljeviji od bilo kojeg ljevičara, što se primjerice vidi u dijelu o zdravstvu i cijeni lijekova, ali Biden nije mogao biti veći republikanac od Trumpa.

Ne mislim da će ijedna nova debata nešto promijeniti – Biden će tražiti od glasača da izaberu njega jer on nije Donald Trump. Jedina stvar koju je u debati istaknuo i po kojoj bismo mogli naslutiti smjer njegove vanjske politike, bilo je obećanje da će, ako pobijedi, vratiti SAD u Pariški sporazum o klimatskim promjenama", kazao je na kraju Vidmarović.

Što kaže komunikologinja?

Burnu debatu analizirala je i stručnjakinja za komunikologiju Gabrijela Kišiček, koja se na sukobe Trumpa i Bidena osvrnula iz perspektive retoričarke.

"Predsjednička sučeljavanja dominantno služe tome da otkriju tko je retorički vještiji, dominantniji kandidat, tko se bolje nosi s kritikama, tko ima više samopouzdanja, tko bolje vlada materijom o kojoj se raspravlja. Sučeljavanje Trumpa i Bidena samo je potvrdilo ono što Trump pokazuje tijekom cijelog svog mandata. Za njega ne postoje pravila! Upadanje u riječ, agresivno napadanje i nepoštivanje kulture dijaloga još su jednom pokazali da Sjedinjenim Državama vlada čovjek koji je 'out of control'.

Joe Biden vrlo je samouvjereno nastupio, očito dobro pripremljen i spreman prokazivati najslabije točke retorike Donalda Trumpa, primjerice uporno negiranje činjenica, 'prilagođavanje' činjenica vlastitim idejama (čak je predložio da se uvede 'fact checking' tijekom debate). Međutim, unatoč tome što poznaje retorički modus operandi Donalda Trumpa nije se mogao suzdržati te je viknuo 'Will you shut up, man'. Napadi na osobnoj razini, tzv. ad hominem argumenti, dominirali su gotovo cijelim sučeljavanjem, u čemu je Trump veći ekspert od Bidena.

U svakom slučaju, sučeljavanje je pokazalo da je Trumpa teško 'pobijediti' ako se pokušavaju slijediti norme civilizirane rasprave ili pravila debate jer za Trumpa pravila jednostavno ne postoje.

I nakon ovog prvog sučeljavanja ostaje samo jedno pitanje: hoće li Biden i dalje pokušavati slijediti načela civilizirane političke debate pa onda ostaviti dojam onog tko se 'ne može nositi s Trumpom' ili će i on odustati od bilo kakvih pravila i s Trumpom se boriti služeći se njegovim taktikama?"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene