Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Marsu teče voda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova NASA-ina studija snimki površine Marsa pokazuje da je na jednom dijelu najvjerojatnije, i to još prije nekoliko godina, tekla voda. Smatra se da je riječ o do sada najvjerodostojnijem dokazu o postojanju vode na Crvenom planetu. Ovo otkriće ponovo je aktualiziralo teorije o životu na Marsu.

Od svih planeta u Sunčevom sustavu Mars je po fizičkim karakteristikama, kao što su temperatura, voda, atmosfera, itd., najsličniji Zemlji, pa stoga ne čudi što se pojavljuju teorije o postojanju ili nastanku života na Marsu. 

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Fotografije NASA-e otkrile su promjene na zidovima dva kratera na Marsu, tj. nove naslage prema kojima se može zaključiti da je na tom području voda prenosila sedimente tijekom proteklih nekoliko godina. To daje do sada najjači dokaz da voda i dalje povremeno teče površinom Marsa, tvrde  znanstvenici. 

Kako je postojanje vode ključan preduvjet za život, znanstvenici već godinama pokušavaju pronaći tragove vode i na Marsu. Već prije je ustanovljeno da voda na Marsu postoji, no ona je zaleđena ili u obliku vlage. 

Znanstvenici su usporedili snimke prije 7 godina s današnjima i navodno su pronašli dokaze o tome kako je površinom nedavno tekla voda iako voda na Marsu zbog niskih temperatura ne može dugo zadržati tekuće stanje već se brzo smrzne ili ispari.

Otkriće vode ide u prilog teoriji da se podzemne vode na "crvenom planetu" nalaze na nekim mjestima dovoljno blizu površine da povremeno izbiju van.

Među planetima u Sunčevom sustavu, Zemlja ima povoljnu klimu za život, a neki znanstvenici vjeruju da je i Mars nekada bio nastanjen primitivnim organizmima. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene