Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikad ne treba odustati

VIDEO Njegova priča je toliko nevjerojatna da će doprijeti do svakoga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Punih 12 godina Martin je bio zarobljen u vegetativnom stanju, bez mogućnosti govora i kretanja. Liječnici su njegovim roditeljima rekli da jedino što oni mogu jest skrbiti se o njemu do njegove smrti. On se jednog dana probudio i sve iznenadio nevjerojatnom pričom.

U siječnju 1988. godine Pistorious, koji je tad imao svega 12 godina i koji je živio u Južnoj Africi otišao je ranije iz škole kući, žaleći se na grlobolju. U narednim mjesecima njegovo je tijelo slabilo, a njegov mozak se gasio. Mišii su mu atrofirali, a ruke i noge se skupile prije nego je pao u komu.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Kao tinejdžeru mu je tad dijagnosticiran kriptokokni meningitis i tuberkuloza mozga, ali liječnici zapravo nisu znali što nije u redu s njim.

"Kao rezultat moždanih infekcija, završio sam u vegetativnom stanju, drugim riječima, nisam mogao reagirati ili odgovoriti na podražaje i komunicirati", rekao je za Daily Mail Pistorious, koji danas ima 39 godina, a prenosi news.com.au.

"Krajem te iste godine liječnici su očito rekli mojim roditeljima da oni ne mogu napraviti više za mene te da me odvedu kući da umrem, što se u neku ruku i dogodilo", priča Pistorious.

No, nakon nekoliko godina provedenih u vegetativnom stanju, on se počeo buditi, ali je otkrio da je njegovo tijelo nedostupno njegovom mozgu i svijesti, kao da je "zacementirano" i nije mogao njime kontrolirati.

"Svi su toliko bili navikli na mene da nisam tamo, da nisu primijetili kad sam počeo opet biti prisutan. Surova stvarnost me sustigla na način da sam shvatio da ću ostatak života provesti tako - u potpunosti sam. To je vrlo mračno mjesto na kojem se možete naći, jer u osnovi dozvoljavate sebi da polako nestajete", opisao je Pistorious.

"Nikad nisam osjećao bijes prema roditeljima, jer sam znao da me vole i da čine sve što mogu. No bio sam frustriran na situaciju. Bilo je mnogo puta kad sam plakao u sebi. Došao sam i do točke kad sam napokon digao ruke od svega", nastavio je.

Pistorious se prisjetio i trenutka kad mu je majka rekla "Nadam se da ćeš umrijeti". "Bila je to strašna stvar za izreći. Samo sam htjela nekakav osjećaj olakšanja", rekla je kasnije Joan Pistorious, njegova majka.

No, jednog dana, igrom sudbine, Pistoriousova aromaterapeutkinja Virna van der Walt primijetila je suptilne znakove da je svjestan, odnosno gotovo neprimjetne smješke, poglede, kimanja koje je Pistorious koristio da bio pokazao svoju svjesnost drugima. Tad je imao gotovo 25 godina.

"Sreća je nahrupila kroza me. Bio sam Muhammad Ali, John McEnroe, Fred Trueman. Mase su slavile dok sam radio počasni krug", slikovito se izrazio Pistorious opisujući trenutak kad je napokon ponovno vraćen u svijet živih i službeno.

Roditelji su mu ubrzo kupili računalo sa softwareom za komunikaciju. Nakon godina terapija i intenzivnih računalnih vježbi, on je uspio računalo koristiti za pisanje poruka i upravljanje umjetnim glasom. Sam je sebe ponovno naučio čitati i pisati. Godine 2003., Pistorious je dobio plaćen posao u Centru za javno zdravstvo, radeći jedan dan u tjednu.

Bilo je to vrijeme kad je ponovno otkrivao svijet kojeg ostali uzimaju zdravo za gotovo te je upijao svim vraćenim mu osjetilima, maksimalno.

Ubrzo nakon toga, shvatio je da nešto još nedostaje: ljubav. Njegova sestra preselila se u Englesku, gdje je upoznala Joannu 2008. godine ju je upoznala s bratom. Joanna je socijalna radnica i vrlo brzo su njih dvoje postali nerazdvojivi.

U prosincu 2008. godine Pistorious je zaprosio Joannu u balonu u zraku, a vjenčali su se u lipnju 2009. godine. Trenutno žive u Engleskoj, gdje Pistorious radi kao web dizajner.

"Upravo je Joanna ta koja me naučila razumjeti značenje rečenice u Bibliji, koju smo čuli tijekom vjenčanja: 'Tri su stvari koje ćemo trpjeti - vjeru, nadu i ljubav - a najveća od tih je ljubav", rekao je Pistorious.

Svoju nevjerojatnu priču sročio je u memoare o svojem životu koje je nazvao "Ghost Boy: My Escape From a Life Locked Inside My Own Body".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene