Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve zbog novca

Uznemirujuća nova teorija o tome zašto je Titan implodirao: Kako bi uštedio, izvršni direktor napravio loš potez i još se s time šalio

Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 5
Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Najnovija istraživanja sugeriraju da su mjere za uštedu troškova tijekom izgradnje podmornice Titan možda dovele do katastrofalne implozije plovila prošlog mjeseca.

Jedna mjera za smanjenje troškova uključivala je iznajmljivanje matičnog broda zvanog Polarni princ, koji je bio premalen da nosi Titana na palubi, što znači da ga je vukao kroz ocean tri dana od Newfoundlanda do mjesta nesreće, poručili su stručnjaci. 

Oni su usporedili Titana s istraživačkom podmornicom američke vlade Alvin, koja je imala više od 4500 zarona u duboko more od 1973. godine.

Alvin je, za razliku od Titana, dizajniran kao sfera s trupom od titana i transportiran je do mjesta zarona na palubi matičnog broda, dok je Titan vučen preko burnih voda Sjevernog Atlantika na svojoj maloj platformi, a to je moglo oštetiti podmornicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorenje stručnjaka Mediteranska zemlja obara povijesne toplinske rekorde, temperature idu do 50 stupnjeva: "Ovo će naštetiti svima"

Naime, kako bi se smanjili troškovi, Titana je odvukao na more tijekom kobnog zarona manji unajmljeni brod, Polar Prince, a to je rashodovani ledolomac kanadske obalne straže, koji je bio manji i stariji od brodova koje je OceanGate koristio prethodnih godina.

Koristeći sajlu za tegljenje, brod je vukao Titan na vrhu platforme za lansiranje koja je korištena za potapanje i izvlačenje podmornice.

Upitan postoji li opasnost od oštećenja pri tegljenju Titana, glasnogovornik tvrtke rekao je za Times: "OceanGate u ovom trenutku ne može pružiti nikakve dodatne informacije", piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Zatvoren most na Krimu Rat u Europi VIDEO/FOTO Objavljene prve snimke nakon napada na Krimski most: Poginuli majka i otac, kći ranjena

Arnie Weissmann, glavni urednik Travel Weeklyja, krenuo je na putovanje u svibnju i vidio da je kompanija koristila isti matični brod koji je vukao podmornicu.

"Tada sam vidio sam da se podmornica i platforma prilično grubo bacaju i čemu su sve izloženi", rekao je  Weissmann, koji je proveo tjedan dana na brodu čekajući da se vrijeme razvedri, ali na kraju je zaron prekinut.  

Pročitajte i ovo Policija pretražuje zgradu Banovine zbog dojave o bombi Završene su sve provjere Oglasila se splitska policija o prijetećem mailu o postavljenim bombama: "Sve dojave su lažne"

"Vidjeli smo da su prednji dio platforme i podmornica pod vodom. Tada nam nije bilo jasno što se dogodilo, a članovi posade vjerovali su da je ribarska bova uočena u tom području možda zaplela uže za platformu i povukla je ispod te napunila rezervoare za zrak vodom. Pokušaji podizanja platforme pomoću bove na vuči bili su neuspješni, a izvršni direktor OceanGatea Stockton Rush morao je poslati ronioce kako bi praznili vodu iz rezervoara platforme, što je proces koji je trajao pola dana", prisjetio se Weissmann. Dodao je da se Rush šalio zbog tog incidenta. "Podmornica je pod vodom. Zašto je to problem?" zapitao je direktor kompanije.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene