Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

VIDEO/FOTO Objavljene prve snimke nakon napada na Krimski most: Poginuli majka i otac, kći ranjena

Krimski most, ključna linija opskrbe za ruske snage u Ukrajini, oštećen je u izvanrednoj situaciji u kojoj su poginule dvije osobe i ozlijeđeno je dijete, rekli su ruski dužnosnici u ponedjeljak, a ukrajinski mediji izvijestili su o eksplozijama na mostu.

Zaustavljen je promet na Krimskom mostu, koji povezuje poluotok Krim i rusku regiju Krasnodar, zbog izvanredne situacije, objavio je u ponedjeljak proruski guverner Sergej Aksjonov, koji je pozvao stanovnike da ne prelaze most.

Aksjonov je na Telegramu rekao da je do izvanredne situacije došlo na 145. stupu mosta.

Dvije osobe iz ruske regije Belgorod, majka i otac, poginule su u "izvanrednoj situaciji" na Krimskom mostu, a njihova je kći ozlijeđena, rekao je guverner regije Vjačeslav Gladkov na Telegramu, piše BBC.

Ukrajinska novinska agencija RBC prenijela je da su se na mostu čule eksplozije.

Rusko ministarstvo prometa objavilo je da je oštećena cesta na mostu u dijelu bližem poluotoku, no da štete na stupovima nema. Nije rečeno što je prouzročilo štetu.

Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe, odbio je komentirati eksplozije na Krimskom mostu: "Mogu samo citirati ravnatelja vojne obavještajne službe Kirila Budanova, koji je rekao da je Krimski most nepotrebna građevina.''

Ruski kanal Siva zona na Telegramu, koji se povezuje sa skupinom Wagner, prenio je da je most napadnut dvaput - u dva sata i četiri minute poslije ponoći te u dva sata i 20 minuta.

Incident na Krimskom mostu mogao bi biti provokacija Moskve, rekla je glasnogovornica zapovjedništva Jug ukrajinskih oružanih snaga Natalija Humeniuk za Reuters.

"Kreiranje takvih provokacija, o kojima okupatorske vlasti Krima izvještavaju odmah i vrlo glasno, tipičan je način kako vlasti na Krimu i agresorska država rješavaju probleme", dodala je Humeniuk.

 
Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstatinov, kojeg je na tu funkciju imenovala Moskva, izvanrednu situaciju na Krimskom mostu nazvao je terorističkim napadom kijevskog režima, javlja RIA.

Nije odmah bilo jasno što će incident na mostu značiti za dogovor, kojemu su posredovali Ujedinjeni narodi, a koji omogućuje siguran izvoz ukrajinskog žita u Crnom moru. Ukrajina i Rusija jedne su od najvećih izvoznica žita u svijetu.

Dogovor istječe u ponedjeljak, a posljednji brod koji je otplovio u okviru tog dogovora napustio je luku Odesu rano u nedjelju, prema Reutersovu očevicu i internetskoj stranici MarineTraffic.com.

Pročitajte i ovo Zastupnicima dugo ljeto - 2 Dugački odmor Počelo dugo, toplo ljeto za zastupnike: Pogledajte što kažu da će raditi tijekom iduća dva mjeseca - "Meni je doista neugodno izaći pred građane..."

Pročitajte i ovo Pismo Jacka Trbosjeka Nikad nije uhvaćen Britanka tvrdi da zna identitet monstruoznog serijskog ubojice koji je harao Lodonom

Rusija je Krim anektirala 2014. Most dugačak 19 kilometara bio je oštećen u eksploziji u listopadu prošle godine, u napadu za koji je Moskva rekla da su ga izvele ukrajinske snage sigurnosti.

Ukrajina je indirektno priznala odgovornost tek nekoliko mjeseci kasnije.

Cesta duga 19 kilometara i željeznički most ključni su infrastrukturni projekt ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji se mercedesom provozao preko mosta 2022. pošto što je popravljen nakon eksplozije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene