Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boje se otkaza

Radnici zatočili direktora jer im dva mjeseca nije isplatio plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak zaposlenika tvornice medicinske opreme u Pekingu zatočilo je svog direktora strahujući da će im zatvoriti radna mjesta i preseliti ih u Indiju. Bijesni su i jer nisu dobili plaću dva mjeseca.

Ljutiti radnici tvornice medicinske opreme u sjevernom predgrađu Pekinga već pet dana za taoca drže svog direktora, američkog državljanina Chipa Starnesa. Kako javlja CBS News, ovaj je slučaj ilustracija sve većih napetosti na kineskom tržištu rada.

Pročitajte i ovo Sukob oko plaća - 1 Moguć i štrajk Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

Oko 100 zaposlenika Starnesu ne dozvoljava izlazak iz tvorničkog dvorišta, a prema njegovim riječima, ne daju mu spavati. Stalno mu u ured usmjeravaju zraku velikog reflektora te mu često lupaju po prozorskom staklu.

Do napetosti je došlo jer tvrtka radnicima navodno već dva mjeseca ne isplaćuje plaće, koje u prosjeku iznose oko 1.100 kuna.

>> Kim Jong Un poput rock zvijezde: Radnice za njim vrištale u deliriju!

Nedavno je iz pogona za proizvodnju plastike, koji se seli u Indiju, otpušteno 30 radnika, kojima su ponuđene izdašne otpremnine. Preostali zaposlenici su odmah počeli strahovati da će se i njihov pogon preseliti u Indiju pa traže garanciju da će i oni dobiti iste otpremnine te, naravno, traže neisplaćene plaće.

U prostorijama tvrtke očekuju se odvjetnici koji bi trebali pomoći u pregovorima sa Starnesom. On inzistira da pogon nastavlja s radom i da novih otkaza ne bi trebalo biti. U izjavi za CBS rekao je kako bi vjerojatno mogao preskočiti tvorničku ogradu i pobjeći, ali je napomenuo i da se u tvornici osjeća poput životinje u kavezu. O bijegu zasad ne razmišlja jer smatra da bi time radnicima poslao pogrešnu poruku.

Predstavnici sindikata odbacuju interpretaciju da Starnesa drže za taoca. 'Ne možemo mi žene našeg šefa držati za taoca... Mi samo pregovaramo. On nam nije dao plaću', kazala je Gao Ping, koja u tvornici radi posljednjih šest godina.

Proteklih su se godina, s naglim razvojem kineskog gospodarstva, plaće tamošnjih radnika bile u relativnom porastu. S druge strane, mnogi su suočeni s beskrupuloznošću tržišta kada dođe do krize poslovanja, s obzirom da je zakonska zaštita radnika pred otkazom gotovo nikakva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene