Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSJET KANADI

Sastali se Kolinda Grabar-Kitarović i kanadski premijer Justin Trudeau, pogledajte što su poručili nakon sastanka

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Natalia Tadić)
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Natalia Tadić) Natalia Tadi?
Aktualno Galerija Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Natalia Tadić) Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Natalia Tadić) Foto: Natalia Tadi? +0 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Natalia Tadić) Galerija 1/2 >>
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je stigla u državni posjet Kanadi. Zajedno sa suprugom Jakovom stigle je kočijom pred palaču guvernerke, a njoj u čast bile su postrojene i počasne postrojbe. U poslijepodnevnim satima, u nastavku državnog posjeta Kanadi, predsjednica se susrela s predsjednikom kanadske vlade Justinom Trudeauom.

Predsjednica je izjavila da je Kanada dom jednoj od najvećih hrvatskih zajednica izvan Republike Hrvatske, a  tijekom razgovora s premijerom Trudeauom istaknula je i doprinos hrvatske zajednice u Kanadi, ne samo u razvoju snažnih odnosa između naših dviju zemalja, već i u pogledu njezinog doprinosa sveukupnom razvoju Kanade.

Pročitajte i ovo Održan Dan otvorenih vrata za Hrvate Bosne i Hercegovine (Foto: PR) U Uredu Predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović na Danu otvorenih vrata: ''BiH jest Europa, uvijek je bila Europa i treba biti Europa'' Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) kriv je savjetnik? Grabar-Kitarović: "Počinila sam grešku kada sam rekla da je "Za dom-spremni" povijesni pozdrav!"

Izrazila je zadovoljstvo zbog dobre suradnje između kanadskih i hrvaskih sveučilišta što uključuje dva centra za hrvatske studije na sveučilištima Waterloo i Toronto. Predsjednica je rekla da je poručila da je suradnja u području znanosti i obrazovanja iznimno važna za razvoj odnosa između Hrvatske i Kanade. Također, izrazila je zahvalnost što je hrvatski jezik integriran u sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja u pokrajinama Ontario i Britanskoj Kolumbiji.

Osvrnila se i na gospodarsku suradnju te navela kako hrvatska Vlada neprekidno radi na poboljšanju investicijske klime i pravnog okvira za pomoć poduzetnicima s obje strane, putem mjera koje pružaju jednake uvjete za poslovanje i ulaganje domaćim i inozemnim tvrtkama, prenijeli su iz Ureda predsjednice. Istaknula je i kako se nada da će Kanada prepoznati Hrvatsku kao odredište za ulaganja.

Predsjednik Vlade Kanade Justin Trudeau čestitao je hrvatskoj predsjednici preuzimanje predsjedanja Vijećem žena svjetskih vođa, jedine organizacije na svijetu posvećene ženama koje obnašaju te dužnosti, na čemu mu je Predsjednica zahvalila te pohvalila kanadsko vodstvo radi promicanja ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena, kao i zbog predanosti Agendi o ženama, miru i sigurnosti.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene