Pred palačom glavne upraviteljice Kanade Julie Payette započeo je službeni doček predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njezina supruga. Gotovo tri desetljeća od međunarodnog priznanja Kanada odaje veliku čast Hrvatskoj pozivajući Predsjednicu u državni posjet.

Galerija


Predsjednicu je dočekao i hrvatski građevinski poduzetnik i mecena iz Toronta Anton Kikaš koji se ''proslavio'' 1991. nesupješnim pokušajem šverca oružja. Cijelu situaciju prati reporter Nove TV Mislav Bago, koji izvještava iz prve ruke o tome kako prolazi državni posjet. 

Predsjednica i njezin suprug Jakov zasadili bukvu

Vezani članci Koronavirus u Kini - 4 Koronavirus: Rusija uvodi vize za kineske turiste, kanadski premijer upozorava na diskriminaciju kineske zajednice Justin Trudeau u društvu Emmanuela Macrona i Borisa Johnsona (Foto: APTN) Trump pobjesnio zbog snimke na kojoj ga Macron, Johnson i Trudeau ismijavaju: Čelnika Kanade nazvao dvoličnim

Kanada godišnje održava šest, najviše osam posjeta za strane goste. Ove godine održave su samo dvije državne posjete Izraela i SAD-a, a na red je došla i Hrvatska. Mislav Bago kaže da je u Kanadi prije nekoliko sati završio službeni dio protokola, svečani dio kada je Predsjednica sa suprugom došla u kočiji pred palaču guvernerke, a njoj u čast bile su postrojene i počasne postrojbe.

Iako je mnogima od nas sve to izgledalo nadrealno, moramo se podsjetiti da je Kanada dio britanskog Commonwealtha i ovdje je ta tradicija duboko utkana, rekao je Bago.

Predsjednica je danas, zajedno sa svojim suprugom, zasadila i plavu bukvu u guvernerovoj palači, koja zapravo ima simbolično značenje povezivanja Hrvatske i Kanade. Takvu privilegiju imalo je 20-ak država čiji su predstavnici ovdje mogli zasaditit zajedničko stablo. 

Hrvatska - mala zemlja, veliki snovi 

Ovdje je to dio protokola, tradicije, običaja. Julie Payette je žena koja u ime kraljice predstavlja britansku krunu u Kanadi. Njezina biografija je impresivna, astronautkinja je, tri puta je bila u svemiru, sjajna je znanstvenica, a bila je čak i radijska voditeljica.

Ona je nestranačka osoba koja je imenova od strane Vlade, ali naravno bez suglasnosti kraljice ne može biti guvernerka ili "hladna upraviteljica kako se to zna reći". Danas je naglasila da je zadovoljna onim što smo napravili na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. 

"Smatram da je izvanredno da ste imali moto - mala zemlja, veliki snovi! To me podsjetilo na moto astronauta što je i bilo moje prijašnje zanimanje", rekla je guvernerka Payette. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da svim trebamo stremiti Mjesecu te zaključila da ona i guvernerka i privatno imaju nešto zajedničko. 

Dobri odnosi s kanadskim premijerom

Ključna osoba u Kanadi je Justin  Trudeau, kanadski premijer, s kim predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas ima susret. Kandski premijer će, njoj u čast, sutra organizirati i večeru u Hamiltonu, u hrvatskoj zajednici. Mislav Bago ističe i da je zanimljivo to što se naša predsjednica i kanadski premijer često sastaju i razgovaraju na raznim summitima. Naime, predstavnici Hrvatske i Kanade često sjede jedni do drugih pa imaju priliku za neformalne razgovore, a Predsjednica je izjavila da joj je to jako važno za dobre odnose među državama.

Mislav Bago pojašnjava da se kanadski premijer sada bori za svaki glas i da su mu potrebni i glasovi Hrvata koji žive u Kanadi, a njih je 250.000. Kanadski izborni sustav, baš kao i američki, funkcionira drukčije nego kod nas, u Hrvatskoj. Premijer Trudeau će do listopada, dokad su i izbori, svaku od manjina pokušati pridobiti na svoju stranu, a možda će i uspjeti već danas u razgovoru s hrvatskom predsjednicom. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr