Obavijesti Video Pretražite Navigacija
akcija 1991.

Predsjednicu u Kanadi dočekao i neuspješni švercer oružja: ''Opet bih napravio isto''

Anton Kikaš o švercu oružja (Foto: Dnevnik.hr)
Anton Kikaš o švercu oružja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski građevinski poduzetnik i mecena iz Toronta Anton Kikaš koji se ''proslavio'' 1991. nesupješnim pokušajem šverca oružja dočekao je u Kanadi predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Anton Kikaš 31. kolovoza 1991. godine Boeingom 737 „Uganda airlinesa“ s 18 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja sletio je na zagrebački aerodorom Pleso.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga

Prema planu, trebali su letjeti ka Trstu, a sletjeti u Ljubljani. Kikaš je bio jedini putnik u zrakoplovu. Zrakoplov je ušao u tadašnji jugoslavenski zračni prostor i greškom pilota ruta je promijenjena. Avion su presreli lovački zrakoplovi JNA, a Kikaš je završio u beogradskom zatvoru.

Taj hrvatski građevinski poduzetnik u prvim je redovima pratio obraćanje predsjednice Kolindu Grabar-Kitarović.

''Nemojte, nemojte, kakav šverc? Nemojte se ljutiti, kakav šverc? To je bila domoljubna misija, stavio sam život na kocku'', vikao je na reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bagu.

''Spustite glas, iz Ugande ne dolazi avion baš svaki dan u Zagreb'', smirivao ga je Bago i pitao Kikaša bi li opet učinio isto.

''Ma, opet bih napravio isto, kako ne bih kad je u pitanju Lijepa Naša, domovina koju ja nosim u srcu i duši cijeli svoj život'', odgovorio je Kikaš.

Prisjetio se da su ga isto pitanje pitali i kanadski novinari kad je došao u Kanadu. ''Odgovorio sam da kad bi Kanada, moja nova domovina, bila napadnuta od agresora kao moja Hrvatska, ja bih za Kanadu napravio isto što sam napravio za Hrvatsku. I, vjerujte mi, tako su Kanađani prepoznali moju domoljubnu misiju i moj patriotski čin'', rekao je Kikaš.

Aktualno Horor u Zagrebu: Sa zgrade pao ogroman krov, vjetar nosio dijelove lima, klima-uređaja i dimnjaka +0 Ogromna krovna konstrukcija pala na tlo u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Horor u Zagrebu: Sa zgrade pao ogroman krov, vjetar nosio dijelove lima, klima-uređaja i dimnjaka 1/1 >>

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene