Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodna sigurnosna konferencija

Ivana Petrović iz Münchena: "Očekivala sam veću raspravu o strateškom dokumentu EU, zasad je ostalo mrtvo slovo na papiru"

Koje ideje oko vlastite pozicije u ovako zaoštrenoj situaciji nudi Europska unija? Dnevnik Nove TV donosi analizu reporterke i urednice vanjske politike Ivane Petrović iz Minhena.

Petrović je komentirala je minhensku sigurnosnu konferenciju. "Danas nisam iščitala novu ideju oko pozicije EU na globalnom planu, očekivala sam veću raspravu o strateškom kompasu - dokumentu EU koji definira obrambeni suverenitet koji je donesen za vrijeme francuskog predsjedništva. Zasad je ostao na papiru mrtvo slovo", kazala je Petrović.

Sve se svodilo oko kupovine streljiva, povjerenik za vansku i unutarnju politiku Josep Borell je rekao da smo usred ratnog djelovanja, dodala je Petrović. "To je podržala estonska ministrica vanjskih poslova te je rekla da je Rusija u jednom danu ispali granata koliko ih EU proizvede za mjesec dana", rekla je Petrović.

"Sve je to vezano na govoru Ursule von der Leyen koja je iznijela ideju kako bi EU zajednički kupovala streljivo kao što je kupovala i cjepivo protiv korone. Dio streljiva bi išao u prazne rezerve država članica EU, a ostatak u Ukrajinu", izvijestila je Petrović te istaknula kako je puno pitanja otvoreno oko kupovine streljiva - kako donijeti odluku, kako se zaštititi od korupcije, dira li se u lisabonski sporazum...

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da trenutno nije vrijeme za pregovore vezano za rusku agresiju na ukrajinu, već da prvo treba zauzeti vojne pozicije, dodala je Petrović.

Što se tiče okončavanja rata, Petrović je parafrazirala vojne analitičare koji su kazali da je to rat koji ide na iscrpljivanje, da Ukrajina od zapada traži novac, a Vladimir Putin računa na iscrpljivanje i umor zapada. "Jedini konkretan plan koji je najavljen je mirovni plan Kine koji će se predstaviti ovih dana", rekla je Petrović.

Pročitajte i ovo Zelenski u Bruxellesu - 4 Usvojeni zaključci Što je donio izvanredni sastanak europskih čelnika u Bruxellesu? ''Bio je to čudnovati skup''

Američki državni tajnik Antony Blinken se sastao s prvim diplomatom Kine Wang Yijem na tajnoj lokaciji kako bi tematizirali kineske balone. Blinken je rekao da ukoliko Kina nastavi naoružavati Rusiju, imat će posljedice.

Pročitajte i ovo Zelenski u Bruxellesu - 3 Na važnoj turneji Zelenski u srcu Europe upozorio na opasan scenarij: Na rubu suza, s agendom od 10 točaka u džepu

"Ischinger, njemački diplomat i dugogodišnji direktor ove konferencije je rekao da je kineski glas jedini koji bi Rusija u ovom času mogla poslušati, ali da bi bilo čudnovato da Kina napravi kompletan mirovni plan za mir u Ukrajini, koliko god je kineski ministar rekao da je taj plan najavio utemeljen na očuvanju teritorijalnog integriteta obiju zaraćenih strana, ne spominjući rat, već samo - konflikt", zaključila je Petrović.

Cijelu analizu Ivane Petrović pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene