Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na važnoj turneji

Zelenski u srcu Europe upozorio na opasan scenarij: Na rubu suza, s agendom od 10 točaka u džepu

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović Ivana Petrović Foto: DNEVNIK.hr Zelenski u Bruxellesu - 3 Zelenski u Bruxellesu - 3 Foto: AFP Zelenski u Bruxellesu - 4 Zelenski u Bruxellesu - 4 Foto: AFP +6 Zelenski u Bruxellesu - 2 Galerija 1/11 >>
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na europskoj turneji, a sve prati reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović koja se javila iz Bruxellesa.

Prva postaja bio je London, druga Pariz. Posjet Parizu obilježila je zanimljiva scena. Po izlasku pred novinare, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njemački kancelar Olaf Scholz zamijenili su mjesta za govornicama, što je prvi primijetio predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Europsku turneju Zelenski je nastavio posjetima europskim institucijama. Bio je u Europskom parlamentu i na Europskom vijeću. Zbog srdačne dobrodošlice i prijateljskih poruka, više je puta bio na rubu suza.

''Želim zahvaliti svima vama u Europi, u stotinama gradova i sela koji su podržali Ukrajinu u ovoj povijesnoj borbi. Hvala vam''.

''Sada države moraju brzo razmotriti kao sljedeći korak osiguravanje dalekometnih sustava i borbenih zrakoplova koji vam trebaju za zaštitu slobode, koju je previše njih uzimalo zdravo za gotovo'', istaknula je predsjednica EP-a Roberta Metsola.

Srdačan doček Zelenski je imao i prije samita Europskog vijeća. Šefovi europskih država i vlada zapljeskali su ukrajinskom kolegi svi, osim jednoga – mađarskoga premijera Viktora Orbana. Nakon zajedničkog fotografiranja, odlazak u dvoranu za sastanke. Ponovno srdačni pozdravi i jasne poruke.

''Put prema daljnjoj europskoj integraciji je osnovni sigurnosni put. Slobodna Europa ne može se zamisliti bez slobodne Ukrajine'', poručio je Zelenski, a ona je, smatra, moguća samo uz dodatno naoružanje. Konkretno - borbene zrakoplove.

O tome je iza zatvorenih vrata razgovarao s europskim čelnicima podijeljenima u skupine. Hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanku s ukrajinskim izaslanstvom bio je u društvu s kolegama iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Grčke i Bugarske.

''Smatramo da će sljedeći tjedni i mjeseci vjerojatno biti odlučujući. Zato što će sljedeći tjedni biti odlučujući, nije vrijeme za drhtanje. Vrijeme za racionalnost, za osiguravanje maksimalne potpore'', poručio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

Kako će ta potpora izgledati, tek treba usuglasiti. Prvo svaka članica za sebe, a potom i sve zajedno.

Zelenski je imao dobro osmišljen itinerar, koji je započeo prije nove godine posjetom SAD-u, a potom Londonu, a zatim osovini EU-a Parizu i Berlinu, kazala je reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, koja je posebno zanimljivim istaknula jedan dio govora Zelenskog.

''On je spomenuo Moldaviju. Rekao je da su ukrajinske službe presrele ruski plan za Moldaviju, koji je zapravo istovjetan ovom ružnom scenariju za Ukrajinu. Rekao je da ne zna hoće li se to realizirati, ali i dodao da Rusija iste planove ima i za Poljsku i za baltičke zemlje te za još niz zemalja koje je nabrojao te dodao – pa vidite samo što oni rade na Balkanu.

Fokus posjeta Zelenskog je prije svega zahvalnost, ali i nabava oružja. On traži borbene zrakoplove. Oko borbenih zrakoplova nema nekih zaključaka, tu su zemlje članice vrlo oprezne, ali će prema riječima predsjednika Europskog vijeća biti poslane dalekometne rakete. Zelenski je došao u Bruxelles sa svojom agendom o 10 točaka – prekid sukoba, povlačenje ruske vojske, osnivanje suda za ratne zločine. Slovenski premijer je tu agendu nazvao preambicioznom s obzirom na trenutačno stanje na terenu'', kazala je Petrović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kritika na račun NATO-a Dramatična prijetnja iz Kremlja nakon apela Ukrajine: "To će vam donijeti samo dodatnu bol i patnju"

Pročitajte i ovo Doneck žestoki napadi Loše vijesti Instituta za rat: Rusi započeli veliku ofenzivu, ali najgore se tek očekuje?

Čelnici 27 država članica Europske unije okupili su se na izvanrednom samitu u Bruxellesu da bi raspravljali o konkurentnosti europskog gospodarstva i o migracijama, no to je dolaskom Zelenskog malo palo u drugi plan. Kada je riječ o migracijama, tu vlada veliko nesuglasje, upozorila je Petrović dodavši da ga je odmah iskoristio Orban, koji traži da se grade žice i zidovi na vanjskim granicama EU-a. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene