Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usvojeni zaključci

Što je donio izvanredni sastanak europskih čelnika u Bruxellesu? ''Bio je to čudnovati skup''

Aktualno Galerija Ivana Petrović Ivana Petrović Foto: DNEVNIK.hr Zelenski u Bruxellesu - 4 Zelenski u Bruxellesu - 4 Foto: AFP Zelenski u Bruxellesu - 3 Zelenski u Bruxellesu - 3 Foto: AFP Zelenski u Bruxellesu - 2 Zelenski u Bruxellesu - 2 Foto: AFP +0 Zelenski u Bruxellesu - 1 Galerija 1/5 >>
Samit Europskog vijeća u Bruxellesu potrajao je cijelu noć, a sve je pratila reporterka i urednica Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Europski čelnici složili su se u Bruxellesu da bi trebalo omogućiti ciljanu privremenu potporu zelenoj industriji, a Europska komisija je predložila ublažavanje pravila za državne potpore.

Također je dogovoreno jačanje vanjskih granica kako bi se zaustavili migranti u ilegalnim prelascima.

Rasprava se otegnula nakon što je odlučeno da zbog stanja u Ukrajini neće biti drugog dana skupa. Ponovljena je potpora toj zemlji i najavljen nastavak pritiska na Rusiju.

Izvanredni samit pratila je u Bruxellesu reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, koja je istaknula da je najviše usvojenih zaključaka vezano uz Ukrajinu.

No, iako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su neki europski čelnici okupljeni na samitu u Bruxellesu obećali isporučiti Ukrajini borbene zrakoplove kako bi se zemlja oduprla ruskoj invaziji i dalje nijedna europska zemlja zasad nije potvrdila njegovu izjavu.

Što se tiče ostalih pitanja, puno se očekivalo, ali je na kraju razvodnjeno pitanje migracija.

''U zaključcima stoji da je to konstantni europski izazov koji traži europski odgovor i stoji da se treba ojačati suradnja sa zemljama izvorištima migrantskih kriza'', kazala je Petrović, a zašto to smatra problematičnim, kao i što bi moglo biti rješenje za konkurentnost europskog gospodarstva, pogledajte detaljnije u videu.

Pročitajte i ovo Zelenski u Bruxellesu - 3 Na važnoj turneji Zelenski u srcu Europe upozorio na opasan scenarij: Na rubu suza, s agendom od 10 točaka u džepu

Pročitajte i ovo Joe Biden Rat u Ukrajini Medvedev o Bidenovom potezu: "Taj starac brka imena, nazive, datume, gubi se u vlastitom uredu… On može započeti svjetski rat"

Novinari su imali puno pitanja u kontekstu ovih tema za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, međutim, ''Plenkovićev tim je rekao da oni idu u Zagreb, da izjava više nema, dok su sve druge novinarske ekipe d svojih nacionalnih delegacija ili misija imale press brifinge i dobili objašnjenja o pozadini ovog, najblaže rečeno, čudnovatog summita'', upozorila je Petrović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene