Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

10 godina od ubojstva

Opisivali su je kao hladnokrvnu ubojicu anđeoskog lica: "Neću otići u zaborav. Imam štošta za reći"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skromna kuća okružena prirodom u predgrađu srednjovjekovnog talijanskog grada Peruge i dalje privlači znatiželjnike. Ondje je Britanka na studentskoj razmjeni Meredith Kercher živjela s američkom kolegicom Amandom Knox.

Prije deset godina, u noći s 1. na 2. studeni, pronađeno je polugolo tijelo britanske studentice. Bila je silovana i prerezan joj je grkljan. Knox je nakon četiri godine provedene u talijanskom zatvoru, 2015. pravomoćno oslobođena za ubojstvo kolegice. Njezina osmogodišnja pravna bitka privlačila je veliku pažnju talijanskih i svjetskih medija.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Slika nije dostupna Pravna bitka na pomolu Treća presuda: Je li Amanda Knox ubila Meredith Kercher?

U doba ubojstva Kercher je imala 21, a Knox 20 godina. Slučaj i danas zbunjuje mnoge.

Knox, koju su talijanski mediji opisivali kao hladokrvnu ubojicu anđeoskog lica, bila je u središtu istrage od prvoga dana. I danas, dvije godine poslije oslobađajuće presude, redovno je u medijma jer želi da se o njezinoj prvotnoj nepravednoj presudi svuda čuje.

Daje intervuje, objavila je knjigu i snimila dokumentarac o svom slučaju te podržava druge žrtve pogrešnog pravosuđa.

Njezine fotografije, fotografije njezina partnera Christophera Robinsona i njihovih mačaka u velikim se količinama mogu pronaći na društvenim mrežama.

Nakon što je godinama napadala masovne medije gladne senzacija, Knox sada paradoksalno svoj privatni život izlaže svima.

U intervjuu za časopis People kazala je da napokon želi živjeti kao normalna osoba. "Sada imam strahove normalnih osoba, strah od neuspjeha, strah da nisam dovoljno pametna i tako dalje".

"Neću otići u zaborav. Imam štošta za reći"

Ali je odlučna u namjeri da je se čuje. "Neću otići u zaborav. Imam štošta za reći", kazala je Knox.

Iako je Knox uglavnom bila u centru pažnje i drugima upletenima u taj slučaj život se promijenio.

Njezin tadašnji momak Raffaele Sollecito također je bio osuđen, pa na kraju oslobođen. Sada se sudski bori za nadoknadu štete i brisanje mrlje sa svoga imena.

"To je otvorena rana koja vjerojatno nikada neće zacijeliti", rekao je njegov otac Francesco Sollecito za agenciju Ansa.

A tu je i Rudy Guede, jedina osoba pravomoćno osuđena za ubojstvo. Njegova DNK pronađena je na mjestu umorstva. Bjelokoščanin je osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je kazna smanjena na 16. U zatvoru Viterbo pokraj Rima provest će još šest godina.

Guede tvrdi da je bio žrtveni jarac, ali talijanski kasacijski sud mu je ove godine odbio i zadnju moguću žalbu.

Mala kuća u brežuljkastom dijelu Peruge u međuvremenu je prodana. U gradu sa 170.000 stanovnika i sveučilištem osnovanim 1308., žiteljima je drago što više nisu na naslovnicama.

Knox je nedavno rekla kako bi se jednoga dana željela vratiti u taj umbrijski grad i zatvoriti to poglavlje svoga života. Ali to nikome u Perugi nije bilo drago čuti.

"Taj je zločin ostavio duboke ožiljke u gradu, ožiljke koji još nisu nestali. Bilo bi neprilično da ona ovdje dolazi", rekao je Francesco Maresca, odvjetnik obitelji Kercher. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene