Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stručnjaci skeptični: Sjeverna Koreja sama će odrediti rokove za denuklearizaciju

Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP)
Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjeverna Koreja će postaviti rokove za svoju denuklearizaciju, rekao je u petak američki državni tajnik Mike Pompeo tijekom posjeta Singapuru gdje se predsjednik Donald Trump u lipnju susreo s vođom izolirane komunističke zemlje Kim Jong Unom koji je tada izrazio predanost denuklearizaciji.

Donald Trump i Kim Jong Un su na susretu u Singapuru objavili postizanje dogovora u kojem je Kim potvrdio svoju "čvrstu" predanost denuklearizaciji, no od tada u tom pitanju nije postignut velik napredak.

Pročitajte i ovo Iran je dronovima prvi put u povijesti sa svojeg teritorija napao Izrael Tenzije na vrhuncu Objavljeni detalji o američkoj akciji: Izrael pripremio odgovor na napad Irana - ''Bliski istok je na rubu'' Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

"Konačne rokove za denuklearizaciju postavit će predsjednik Kim, barem djelomice. Odluka je na njemu", rekao je Mike Pompeo u intervjuu s Channel News Asia čiji transkript je objavio njegov ured.

"On se obvezao i mi smo vrlo optimistični da tijekom dolazećih tjedana i mjeseci možemo ostvariti bitan napredak prema tome i vrlo brzo usmjeriti narod Sjeverne Koreje prema svjetlijoj budućnosti", rekao je Pompeo.

Šef američke diplomacije, koji predvodi administraciju u rješavanju pitanja Sjeverne Koreje, isto tako je rekao kako "smo bliže" postizanju denuklearizacije te komunističke zemlje.

Trump je ovoga tjedna primio novo pismo od Kima, a Sjedinjene Države su dobile posmrtne ostatke američkih vojnika iz Korejskog rata.

List The Washington Post izvijestio je ovaj tjedan kako Sjeverna Koreja nastavlja graditi projektile na lokaciji koja je korištena za stvaranje balističkih projektila, a među stručnjacima postoji zabrinutost oko toga koliko je Pyongyang predan da postane slobodan od nuklearnog oružja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene