Kim Jong Un (Foto: Getty Images)
Kim Jong Un (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Sjeverna i Južna Koreja održavaju vojne pregovore u utorak u jeku rasta napetosti nakon što je SAD otkrio obnavljanje aktivnosti u sjevernokorejskoj tvornici za proizvodnju projektila.


Sastanak, drugi nakon sastanka u lipnju, održava se u pograničnom selu Panmunjom u demilitariziranoj zoni (DMZ), a trebao bi biti nastavak međukorejskog summita u travnju na kojemu su se čelnici dviju zemalja dogovorili ublažiti napetosti i zaustaviti "sve neprijateljske djelatnosti".

Vezani članci Slika nije dostupna Potez koji može promijeniti svijet: Amerika ovo nije napravila od hladnog rata Slika nije dostupna Sjeverna Koreja optužila Trumpa da je "zapalio iskru rata": "Moramo se osvetiti, i to ognjenom tučom!"

Kim Do Gyun, glavni južnokorejski pregovarač koji je u ministarstvu obrane odgovoran za sjevernokorejsku politiku, rekao je novinarima prije odlaska u DMZ da će poduzeti napore da se ublaže napetosti i izgradi povjerenje.

Južnokorejsko ministarstvo obrane objavilo je prošli tjedan da kao prvi korak u provedbi sporazuma planira smanjiti stražarska mjesta i opremu duž teško utvrđene granice.

Viši američki dužnosnik u ponedjeljak je rekao za Reuters da su američki špijunski sateliti otkrili obnovljene aktivnosti u sjevernokorejskoj tvornici koja je proizvela prvi interkontinentalni projektil sposoban dosegnuti kopno SAD-a.

Prema izvješćima u južnokorejskim medijima, očekuje se da će Sjeverna Koreja ustrajati na službenom mirovnom sporazumu.

Sjevernokorejski list Rodong Sinmun u utorak je optužio Seul da "gubi vrijeme" čekajući da sankcije budu ukinute tek nakon što bude obavljena cjelokupna denuklearizacija, a da sam ne poduzima pojedinačne akcije.

Dvije Koreje tehnički su ostale u ratnom stanju od 1953. godine, kad je stupilo na snagu primirje nakon Korejskog rata (1950. – 1953.).

Napetosti zbog sjevernokorejskoga programa nuklearnog oružja ublažile su se početkom godine pošto je Pjongjang pokazao iznenađujuću dobru volju da se angažira u diplomaciji s južnom Korejom i SAD-om.

Diplomatsko zatopljenje kulminiralo je u povijesnom sastanku između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Singapuru 12. lipnja. (Hina)