Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj 372 nova slučaja

Zagreb donio strože mjere, Istarska županija upozorava na lažne vijesti u vezi s javnim okupljanjima

Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija
Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Koronavirus, ilustracija Galerija 1/2 >>
U posljednja 24 sata zabilježena su 372 nova slučaja zaraze. Na snagu su stupile nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

* U utorak 372 nova slučaja zaraze, tri osobe preminule

* Zaraženih 20.993, oporavljenih 17.582

* Ukupno je preminulo 327 osoba

Tijek događanja pratite u nastavku:

16:31 Nacionalni stožer donio je Odluku o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga. Više o radnom vremenu kafića i restorana možete pročitati ovdje.

14:25 U Varaždinskoj županiji evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirana su 224 uzorka. Što se tiče izvora zaraze, u 10 slučajeva radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih, od čega je njih sedam unutar jedne tvrtke, dok je za jednu osobu izvor zaraze nepoznat. Radi se o osobama mlađe i srednje životne dobi, a svi se za sada liječe kod kuće.

S obzirom na velik broj upita građana vezanih za razna okupljanja i društvene događaje, a nakon jučerašnje press-konferencije Stožera civilne zaštite RH, županijski Stožer izdao je obavijest:

"Odluka o ograničenju društvenih okupljanja od 12. 10. 2020. ne odnosi se na sva društvena okupljanja. Izuzete su kulturno-umjetničke izvedbe, kinoprojekcije, sportska natjecanja, svadbene svečanosti, posljednji ispraćaji, vjerski obredi i razne izložbe. Takva okupljanja na županijskoj razini mogu biti uređena drugačije, i to na prijedlog županijskih stožera. Stoga do opoziva ili izmjene ostaje na snazi Odluka o uvođenju nužne epidemiološke mjere ograničenja svadbenih svečanosti za područje Varaždinske županije s ograničenjem do 100 uzvanika, a važeće ostaju i dosadašnje upute i preporuke HZJZ-a", naveli su u priopćenju.

14:09 Istarska županija poslala je priopćenje u kojem upozorava na netočne informacije koje su se pojavile na njihovu području.

"U javnom prostoru na području Istarske županije pojavila se netočna informacija da je Stožer civilne zaštite Istarske županije donio Odluku o ograničavanju društvenih okupljanja. Stožer civilne zaštite Istarske županije ovih dana nije donosio odluku te vrste.

Navedena Odluka koja nosi datum 13. listopada 2020. godine je bez vidljivog potpisa te je krivotvorena i lažna. O tome je obaviještena Policijska uprava istarska radi daljnjeg postupanja", priopćio je Stožer.

12:46 U Međimurskoj županiji pozitivan nalaz potvrđen je kod 18 osoba, a 15 osoba je ozdravilo. Uzeto je 227 uzoraka, 16 nalaza je negativno, a ostalih 211 je u obradi. Od jučer uzetih neobrađenih uzorka 18 nalaza je pozitivno, a 114 je negativno.

Trenutačno je 111 aktivnih slučajeva pozitivnih na koronavirus, 15 osoba se oporavilo, 36 je nepoznate epidemiološke anamneze, 74 osobe kontakti su ranije potvrđenih pozitivnih osoba, jedna je osoba strani državljanin koji radi na području županije. Do sada je ukupno testirano 8598 osoba. 

Prema mjestu prebivališta u Čakovcu je 21 aktivan slučaj, u Prelogu 10, na području općina Belica 8, Donji Kraljevec 7, Donji Vidovec 10, Goričan 5, Gornji Mihaljevec 2,Mala Subotica 7, Nedelišće 12, Orehovica 5, Podturen 3, Pribislavec 2, Strahoninec 1, Sveta Marija 10, Sveti Juraj na Bregu 3, Sveti Martin na Muri 3, Vratišinec 1, Šenkovec 1. Od danas, 13. listopada 2020. godine jedna srednja škola s područja Međimurske županije prelazi na C model nastave (nastava na daljinu) u trajanju od najmanje dva tjedna. 

12:14 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena su tri nova slučaja zaraze. Riječ je o po jednoj osobi s područja grada Bjelovara, općina Veliki Grđevac i Đulovac.

11:42 U Zagrebačkoj županiji zabilježen je 21 slučaj zaraze koronavirusom, a samoizolacija je propisana za još 151 osobu, izvijestio je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Među novozaraženima desetero su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u BiH, dok je za njih deset nejasna epidemiološka anamneza.

Po tri osobe kod kojih je utvrđen novi koronavirus su iz Samobora, Jastrebarskog i Dugog Sela, a po dvije su u Svetoj Nedelji, Zaprešiću i Velikoj Gorici te općini Klinča Sela. Po jedna osoba zaražena je u općinama Brdovec, Krašić, Kloštar-Ivanić i Rakovec.

11:38 Od ukupno 331 testiranog uzorka na području Osječko-baranjske županije 12 je bilo pozitivno na koronavirus. Pet novopozitivnih osoba je iz Osijeka, dvije su iz Đakova, a po jedna iz Valpova, Višnjevca, Martina, Petrove Slatine i Čepina. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalaze se 34 pacijenta oboljela od COVID-19, od kojih su četiri na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 92 nova kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 1140 ljudi.

11:36 Na području Šibensko-kninske županije jedna osoba, kontakt ranije oboljele osobe, s prebivalištem u Bilicama, oboljela je od COVID-19. Trenutačno je 12 aktivnih slučajeva oboljenja. Dvije se osobe liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.
U posljednja 24 sata uzorkovano je 175 uzoraka za testiranje na virus SARS-CoV-2.

10:59 Grad Zagreb ima 84 novozaražene osobe. Obavljeno je 1139 testiranja. Izrečeno je 748 mjera samoizolacije. Pozitivno je pet učenika osnovnih i šest učenika srednjih škola te jednog njegovatelja. Stoga je mjera samoizolacije određena za 103 učenika osnovnih i 145 učenika srednjih škola.

U karanteni Grada Zagreba na Tomislavcu trenutno je 27 osoba. Grad Zagreb trenutno ima 935 aktivnih slučajeva i 4189 osoba u samoizolaciji. Grad Zagreb donio je nove mjere.

"Obvezno je korištenje zaštitnih maski za lice u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti. Obvezno je korištenje i na otvorenom gdje nije moguće držati distancu, odnosno tamo gdje se ne može održati razmak od 2 metra.

Povećava se broj javnih vozila, bilo tramvaja ili autobusa, onoliko koliko je moguće  s obzirom na kapacitete ZET-a. Pojačavaju se kontrole na neformalnim okupljanjima kao što je okupljanje ispred HNK-a. Od tamo ima desetero pozitivnih.

Od 11. ožujka u županiji su bila samo dva pozitivna korisnika u domovima za starije i nemoćne. Međutim, obustavljaju se posjeti svim korisnicima domova za starije idućih 14 dana, ali korisnici će moći ići svojim obiteljima na pet dana ako pri povratku donesu negativan test i obavezna je samoizolacija na 14 dana", rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba.

"Imamo relativno dobru brojku, no vrijeme je sve samo ne za opuštanje, mislimo da ćemo opet imati skokova, stoga nosite maske i držite distancu", apelirao je Šostar. 

Na konferenciji za novinare rečeno je i kako se radi na organizaciji prijevoza za blagdan Svih svetih. Od 24. listopada ide se na pojačani kapacitet ZET-a prema četvrtima gdje su groblja. ZET će raditi u pojačanom kapacitetu od 30 posto, rečeno je na konferenciji za novinare. 

Pojačat će se kontrole na neformalnim okupljanjima, poput primjerice okupljanja ispred HNK-a. "Vjerujem u razum svih onih koji se tamo okupljaju. Neće se kažnjavati, ali će se upozoravati", rečeno je. 

10:39 Zaražene su tri korisnice karlovačkog Doma za starije "Sv. Antun", u kojemu vjeruju da su uspjeli zaustaviti širenje virusa. Zaraza je kod tri korisnice utvrđena tijekom uobičajenog svakodnevnog mjerenja tjelesne temperature, a sve tri zasad imaju blage simptome bolesti, blago povišenu temperaturu i grlobolju.

Nakon što im je potvrđena zaraza, jedna je jučer upućena u bolnicu, a ostale dvije trebale bi ići u bolnicu tijekom dana. Na koronavirus danas će biti testirano svih 80 korisnika stacionara i 18 djelatnika. Ostali korisnici, koji žive u sobama s kupaonicama, od sinoć također ne izlaze iz njih te im se hrana i druge potrepštine donose pred vrata.

Od petka su zabranjeni posjeti Domu, a od jučer u podne, dakle nekoliko sati prije pojave zaraze, dogovoreno je da korisnici više neće moći izlaziti iz doma u uobičajene šetnje, a sada zbog svoje i sigurnosti drugih ne mogu ni napuštati svoje sobe.

10:29 S područja Ličko-senjske županije četiri su novooboljele osobe te je jedna osoba preminula. Oboljeli su iz Gospića. Preminula osoba je iz Gospića i starije je životne dobi (1948.) te je bila smještena u KBC-u Rijeka na respiratoru zbog loše kliničke slike. Ukupno su oboljele 264 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega su 73 aktivna slučaja, 187 osoba je izliječeno, a četiri su preminule.

10:25 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena su tri nova slučaja zaraze. Riječ je o osobama iz Bjelovara, Velikog Grđevca i Đulovca. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je trenutačno 68 osoba zaraženo koronavirusom.

10:20 Splitsko-dalmatinskoj županiji, od ukupno 782 obrađena testa danas je 66 novooboljelih osoba, i to iz Splita 25, iz Sinja 13, po četiri iz Solina i Trilja, tri iz Kaštela, po dvije iz Imotskog, Jelse, Muća i Omiša te po jedna novooboljela osoba iz Dicma, Hrvaca, Lećevice, Marine, Milne, Otoka, Podstrane, Prološca i Vrlike.

Na bolničkom liječenju nalazi se 31 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split, dok se dvije osobe nalaze na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula je žena u dobi od 78 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

10:12 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške i dvije ženske osobe iz Dubrovnika (za njih tri utvrđena ep. veza), tri muške osobe iz Župe dubrovačke (utvrđena ep. veza), po jednoj ženskoj osobi iz Janjine i Metkovića, kao i jednoj muškoj osobi koja nema prebivalište na području županije.

U posljednja 24 sata preminula je jedna muška osoba iz Dubrovnika (1944. godište) s komorbiditetima.

10:04 U posljednja 24 sata zabilježena su 372 nova slučaja zaraze virusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2774. Među njima su 424 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminule su tri osobe.

Preminuli su dva muškarca (OB Dubrovnik, 1944. godište i KBC Rijeka, 1948. godište) i jedna žena (KBC Split, 1942. godište).

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 20.993 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 330 preminulo, ukupno se oporavilo 17.889 osoba, od toga 307 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 15.912 osoba. Do danas je ukupno testirano 366.235 osoba, od toga 5259 u posljednja 24 sata.

9:45 Primorsko-goranska županija im 23 nova slučaja zaraze. 12 osoba je ozdravilo. Ukupno su 103 aktivna slučaja bolesti COVID-19. U samoizolaciji su 504 osobe. Testirano je ukupno 533 osobe. 

9:44 Na području Zadarske županije tri su novooboljele osobe od koronavirusa. Riječ je o muškim osobama iz Nina, Pakoštana i Vira. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 233 uzorka, pod aktivnim je nadzorom 266 osoba, a istekao je za njih 7777.
U Općoj bolnici u Zadru hospitalizirano je 13 bolesnika oboljelih od COVID-19, od kojih je jedan na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na moru na liječenju je pet osoba oboljelih od koronavirusa.

8:56 U Vukovarsko-srijemskoj županiji dvije su nove pozitivne osobe (iz Vinkovaca i Vukovara).

Od ukupnog broja pozitivnih, pozitivno je 19 radnika iz sustava zdravstva (četiri liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, dva druga zdravstvena radnika i jedan nezdravstveni radnik).U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 50 radnika (pet liječnika, 34 medicinske sestre/tehničara, sedam drugih zdravstvenih radnika i četiri nezdravstvena radnika).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo sedam nastavnika i 14 učenika. U samoizolaciji se nalazi 16 nastavnika i 240 učenika.

8:44 Istarska županija nema novozaraženih. Ispitano je 279 uzoraka brisova. 

8:43 U Sisačko-moslavačkoj županiji šest je novooboljelih osoba. Riječ je o tri osobe iz Siska, dvije iz općine Lekenik te o jednoj osobi iz Petrinje.

8:35 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 56 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 49 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a sedam ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 295 osoba, a ukupno su testirane 10.283 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 114 uzoraka, od kojih je osam pozitivnih.

8:34 Koprivničko-križevačka županija ima pet novih slučajeva bolesti COVID-19. Riječ je o osobama iz opće populacije s koprivničkog područja. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutačno je aktivno 47 slučajeva, pet je osoba oporavljeno od bolesti COVID-19, a na bolničkom je liječenju njih ukupno 26.

U OB-u Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na virus SARS-CoV-2, a riječ je o osobi starije životne dobi koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet.

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježen je ukupno 281 slučaj bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutačno nalazi 146 osoba.

7:20 Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je u ponedjeljak odluke kojima se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi. Više o tome OVDJE.

7:15 U ponedjeljak je zabilježen je 181 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutačno ukupno 2712. Među njima su 404 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminule su tri osobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene