Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbolja među profesionalkama

Izabrana žena godine u Hrvatskoj: Titulu je dobila arhitektica Vedrana Ergić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srijedu navečer se u hotelu Esplanada u Zagrebu održao izbor za "Ženu godine" po izboru časopisa Zaposlena, koji se održava pune 22 godine s namjerom da se u javnosti promoviraju žene kroz svoju profesiju. Titulu "Žena godine" ove je godine dobila arhitektica Vedrana Ergić.

Arhitektica Vedrana Ergić dvostruka je dobitnica nagrade Bernardo Bernardi, prestižnog priznanja za kategoriju unutrašnjeg uređenja interijera. Ergić je već od ranije domaćoj javnosti poznata po istančanom ukusu za unutrašnja arhitektonska rješenja, a vlasnica je i arhitektonskog studija Jedanjedan arhitektura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Časopis Glamour odlučio Premijerka Kosor dobila nagradu za ženu godine

Njezin se rad temelji na cjelovitom, integrativnom pristupu projektiranja interijera što uključuje korištenje tehnologijom, oblikovanjem i detaljima kao sredstvima za postizanje artikulacije svih postojećih elemenata u interijeru. Udruženje hrvatskih arhitekata uručilo je Ergić 2003. godine nagradu Bernardo Bernardi za projekt interijera stana na Ribnjaku, a osvojila je i nagradu slovenskog Bienalla 2006. godine za područje oblikovanja interijera za projekt upravne zgrade Podravke u Koprivnici. U lipnju ove godine ponovno je osvojila nagradu Bernardo Bernardi za dva projekta - interijer Poslovnog centra Adris Grupe u Zagrebu i interijer stana u sklopu zagrebačke gornjogradske kuće Šuflaj, što je čini jedinom ženom do sada koja je tu nagradu dobila dva puta. Upravo je dvostruka nominacija za ovu poznatu arhitekticu još jedan dokaz njezine posebnosti unutar struke.

Izbor "Žena godine"

Nominirane su žene, u protekloj godini postigle profesionalno značajan uspjeh, u medijima promovirale ženska prava kroz vlastitu profesiju te nastojale utrti put svojim mlađim kolegicama. To su žene koje se obično nalaze i na stranicama časopisa Zaposlena, a koje nastojimo promovirati na način, potpuno odmaknut od stereotipnih uloga žena, koje su nam u pravilu nametnute kroz većinu medija u Hrvatskoj.

Organizator ističe da je ta manifestacija važna i zbog interesa javnosti, ali ponajviše zbog interesa žena koje su kroz te nominacije, ali i titule “Žena godine”, razvijale, odnosno otkrivale svoje daljnje profesionalne izazove.

I ove su godine, kao i proteklih, članice žirija odlučile tko će biti Žena godine. Stručni žiri su činile: Ana Gruden (glavna urednica časopisa Zaposlena), Martina Bienefeld (direktorica TZGZ-a i prošlogodišnja pobjednica), Mirsada Kudrić (direktorica tvrtke Bosch Hrvatska), Snježana Bahtijari (direktorica korporativnih komunikacija Ericssona Nikole Tesle), Ana Hanžeković (članica Uprave EPH), Helena Štimac Radin (predstojnica Ureda Vlade RH za ravnopravnost spolova), Tena Štivičić (dramska spisateljica), Ksenija Kardum (direktorica Informativnog programa Nove TV) i Branka Valentić (ravnateljica HINA-e).

Dosadašnje "Žene godine" istaknute su žene hrvatske javnosti poput Dubravke Vrgoč, Bernarde Cecelje, prof. Mirjane Krizmanić, Gordane Kovačević, prof. Dijane Dominis Prester, Vedrane Likan, Tene Štivičić, Martine Bienenfeld i drugih.

Osim pobjednice Vedrane Ergić nominirane za titulu "Žena godine" su bile - urednica je i vlasnica nakladničke kuće Harfa Irena Orlović, astrofizičarka i izvanredna profesorica na Fizičkom odsjeku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Vernesa Smolčić te bivša manekenka i modna dizajnerica Loredana Bahorić.

Biografije nominiranih za titulu "Žena godine"

Loredana Bahorić - U svibnju ove godine hrvatski modni brend Charlie design proslavio je trideset godina svog postojanja. Iza ove uspješne modne kuće stoji bivša manekenka i modna dizajnerica Loredana Bahorić. Charlie design ime je dobio po kultnom glumcu Charlieju Chaplinu, a svoje prve kreacije Loredana je osmislila još u srednjoj školi u rodnome Šibeniku. Upravo je u tom gradu sa suprugom Brankom otvorila i prvi butik, odakle se priča proširila na ostatak Hrvatske. Kako je oduvijek gajila ljubav prema dizajnu, upisala je i Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu. U tom se razdoblju počinje baviti manekenstvom, a u tim se vodama zadržala sljedećih 13 godina. Ono po čemu se Charlie design ističe, a i u čemu je tajna njegova uspješnog poslovanja posljednja tri desetljeća, jest dosljednost bezvremenskom dizajnu, ali i ispunjavanju želja klijenata, što je ujedno glavna filozofija ovoga brenda.

Vernesa Smolčić - Posao ove mlade znanstvenice podrazumijeva pručavanje nečega što je većini ljudi potpuna nepoznanica – svemira. Vernesa je mlada astrofizičarka te izvanredna profesorica na Fizičkom odsjeku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Može se pohvaliti višegodišnjom uspješnom međunarodnom karijerom. Naime, diplomirala je na prestižnom američkom Sveučilištu Princeton, dok je doktorat iz polja astronomije stekla na Sveučilištu Heidelberg, prvi postdoktorat u Kaliforniji, a drugi ponovno u Njemačkoj. Izvan Hrvatske boravila je gotovo deset godina, ali odlučila se vratiti nakon što je dobila docenturu na PMF-u te status izvanredne profesorice. Osim bogate karijere, Smolčić je Europsko istraživačko vijeće odobrilo istraživački projekt u vrijednosti 1,5 milijuna eura. Financiranje jednog takvog znanstvenog projekta odobri se samo jednom znanstveniku, odnosno znanstvenici, koji se mora istaknuti ispred velike konkurencije. Vernesin projekt traje ukupno pet godina, a njime se proučava nastanak galaksije kroz kozmičko vrijeme. Sam projekt se temelji na skupljanju podataka iz teleskopa koji se nalaze u Novom Meksiku. Osim što je osvojila jednu od novčano najvećih stipendija, Smolčić je na projektu zaposlila i tim od šest osoba – troje mladih doktoranata iz Hrvatske i troje postdoktoranata iz inozemstva, čime je Zagreb postao važno znanstveno središte.

Irena Orlović - Već je osvojila titulu poduzetnice 2016. godine u kategoriji ženskog poduzetništva na održanom natječaju u organizaciji Udruge poslovnih žena Hrvatske – Krug, a urednica je i vlasnica nakladničke kuće Harfa, specijalizirane za izdavanje literature za zdrav razvoj djece. Po struci medicinska sestra, problem nedostatka svijesti i odgovarajuće literature o razvojnim teškoćama djece uvidjela je i kroz vlastito iskustvo. Potaknuta neurološkim teškoćama vlastitog djeteta, Orlović osniva nakladničku kuću, a nedavno je pokrenula i aplikaciju Pametnica, koja pomaže roditeljima u radu s djecom. Ta nagrađivana web aplikacija (u sklopu Zabina natječaja Moj Zaba Start) sadrži više od 1000 kreativnih materijala u elektroničkom obliku, a njezino korištenje pospješuje intelektualni i emocionalni razvoj kod djece, a uz to, roditeljima je kao najbolje štivo za rad s djecom preporučuje i SUVAG. Orlović je odlučila osvijestiti društvo o važnosti rane stimulacije kao prevencije neurorazvojnih poremećaja, ali i poticanja kognitivnog razvoja djece pa tako uz objavljivanje knjige i Pametnice po cijeloj Hrvatskoj organizira edukaciju te kreira edukativne igre za rano poticanje govorno-jezičnog razvoja i predmatematičkih vještina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene