Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog imovinske kartice

Hrvatski apsurd: Povjerenstvo kaznilo Keruma s 40.000 kuna na 12 rata, no platit će manje od pola?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki hrvatski dužnosnici ni nakon višekratnih upozorenja Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da s početkom ili krajem mandata podnesu imovinske kartice nisu ispunili te obveze.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa je 28. travnja pokrenulo postupak protiv Željka Keruma zbog toga što nije predao imovinsku karticu ni u roku od 30 dana od prestanka dužnosti u Saboru.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko Nju posebno pamti Tomislava Karamarka pod prozorom iznenadilo poznato lice: "A nadao sam se dobrom danu" Slika nije dostupna Ona samo radi Nevenka Bečić: 'Nemam niti jednu nekretninu i umjetninu, vlasnik svega je suprug'

'Ja to povjerenstvo i njihov rad ne priznajem, to treba ukinuti' Željko Kerum Povjerenstvo mu je ranije, 9. veljače naložilo Kerumu da dostavi imovinsku karticu, što on do danas nije učinio.

Povjerenstvo je utvrdilo kako je 18. svibnja Kerum zaprimio obavijest da je protiv njega pokrenut postupak te je mu je zbog povrede zakona izreklo sankciju obustave dijela plaće, sveukupno 40.000 kuna, koje će se naplatiti u 12 obroka. Povjerenstvo je, pojasnili su, kaznu moralo podijeliti u obroke.

'Dužnosnik Željko Kerum počinio je povredu odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa za što mu je izrečena sankcija u iznosu od 40.000 kuna, koja će se izvršiti u 12 obroka zbog ograničenja visine koja se može u jednom obroku naplatiti', kazala je predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković.

No, to nije sve. Kako je Kerum bio zastupnik u prošlom sazivu Sabora zatražio je da mu se aktivira pravo na naknadu pune plaće 6 mjeseci nakon isteka mandata te još pola plaće kroz narednih 6 mjeseci. Tu nastaje novi problem. Naime, po zakonu Povjerenstvo može naplatiti kaznu dužnosniku samo dok on još uvijek jest dužnosnik. Kako mu u prosincu ističe rok od 6 plus 6 mjeseci, tako mu se nenaplaćeni obroci najvjerojatnije više neće moći naplatiti.

Povjerenstvo će, neslužbeno se doznaje, zalagati se za izmjenu tog zakona.

Podsjetimo, Kerum svoju imovinsku karticu nije predao ni u prijašnjem sazivu Sabora. Povjerenstvo je utvrdilo kako on sustavno ne ispunjava svoju zadaću, te podsjetili da je bio kažnjen i u prošlom sazivu Sabora jer nije dostavio imovinsku karticu za početak mandata. Upravo to je, istaknuli su, utjecalo na visinu kazne.

Kerum za sve to, ne haje.

'Neka zakidaju. Gdje je bilo i bit će,gdje je vrilo i vrit će. Naravno, uvijek je na tepeti Kerum i kazni Keruma. I to je već 10. put. Znači, ja to povjerenstvo i njihov rad ne priznajem, to treba ukinuti', prokomentirao je Kerum.

Kerumova sestra Nevenka Bečić, također zastupnica iz bivšeg saziva Sabora koja je isto aktivirala pravo na naknadu plaće 6 + 6 mjeseci, Povjerenstvo je upitala može li kao županijska vijećnica primati naknadu. Iz Povjerenstva su joj pojasnili da nije moguće istovremeno primati dvije naknade, tj. da mora izabrati koju od tih naknada želi primati, saborsku ili onu od županije. 

Ni Mila Jelavić neće platiti kaznu

Osim o Kerumu Povjerenstvo je odlučivalo i o bivšoj pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić koja je predala imovinsku karticu ali nije navela nekoliko stvari - izvor stjecanja imovine, neto plaću supruga, itd...

Povjerenstvo joj je dalo rok da to ispuni, no Jelavić je kazala kako nije dobila obavijest Povjerenstva te da se na nju ne bi namjerno oglušila.

Ipak, Povjerenstvo je utvrdilo kako joj je obavijest uručena te je zaključilo kako nije poštovala rok i donijelo odluku kako je došlo do povrede zakona. No, ni ona neće platiti kaznu jer joj je mandat prestao prije više od 12 mjeseci, pa se kazna također više ne može naplatiti.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene