Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nespecifični simptomi

U Srbiji raste broj slučajeva zaraze koji se zbog korone nisu na vrijeme otkrili. Otkrivamo kakva je situacija kod nas

Srbija bilježi rast broja novozaraženih HIV-om. Iz Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu otkrili su kakvo je stanje u Hrvatskoj po tom pitanju.

U Nacionalnom centru za seksualno i reproduktivno zdravlje iz Beograda su za Dnevnik Nove TV potvrdili kako je registrirano 20 do 30 posto slučajeva više u odnosu na prošlu godinu. Prošli mjesec samo u njihovom testnom centru čak je pet osoba bilo pozitivno. Kazali su kako je to zabrinjavajuće, ali i očekivano jer se zbog pandemije koronavirusa tijekom dvije godine puno manji broj ljudi testirao.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi 1800 osoba oboljelih od HIV-a.
Reporterka Sanja Vištica razgovarala je s Davorkom Lukas iz Klinike za infektivne bolesti o situaciji u Hrvatskoj.

"Situacija kod nas je pod kontrolom, barem što se HIV infekcije tiče i ne bilježimo nikakav dramatičan porast HIV infekcija", objasnila je Lukas.

Koronavirus je napravio svoje, u negativnom smislu, po broju testiranja na HIV protekle godine. "Ukupno je bilo 77 uključeno u našu skrb s novootkrivenom HIV infekcijom, a u prva četiri mjeseca ove godine imamo 38. To je otprilike 10 više nego u istom periodu prošle godine", dodala je.

Ono što je zanimljivo i na što se mora obratiti pozornost jest da sve više osoba u njihovu skrb dolaze iz neke druge zemlje. "Od tih 15 osoba, 12 je iz Ukrajine", rekla je.

Pročitajte i ovo Uhvaćeno kamerom: Pogledajte kako virus HIV-a tijekom seksa prelazi u novog domaćina (Screenshot Cell Reports) UZBUNA U SUSJEDSTVU Oborili rekord po broju novozaraženih, ali ne koronavirusom: "Alarmantno stanje, ali ne i neočekivano"

Kada je HIV u pitanju, osobe većinom nemaju simptome. "Dva, tri tjedna od zaraze mogu dobiti vrućicu, grlobolju, osip po tijelu. Posve nespecifične simptome ili simptome slične gripe. Važno je kad se pojave simptoma ili ako se i ne pojave - razmišljati nakon svakog rizičnog spolnog odnosa da je moglo doći do zaraze. Dakle, odnosa bez kondoma", navela je Lukas.

Preporučljivo je testirati se. Ako je nalaz negativan, ponoviti test nakon tri mjeseca. No kada se najbolje testirati, a da test bude pouzdan? "Obično je to otprilike tri, četiri tjedna po ovim sadašnjim testovima, po osjetljivosti testova. Zapravo se bolje testirati što prije nakon tog rizičnog odnosa, a potom test ponoviti tri mjeseca kasnije", objasnila je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brzim testovima do odgovora "Nema maženja bez paženja": Sljedeći tjedan besplatno i anonimno testiranje na HIV u Zagrebu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preusmjeravanje resursa Dramatične posljedice: Pandemija koronavirusa unazadila borbu protiv HIV-a i još jedne bolesti

Liječenje i testiranje

AIDS je uznapredovala HIV bolest sa teškim oštećenjima imuniteta. "Danas mi imamo jako dobre mogućnosti što se tiče HIV infekcije, kontrole i liječenja. Imamo učinkovite lijekove. Kombinacije lijekova, tri lijeka mogu se dati jednom dnevno, čak u jednoj tableti. Zato se isplati testirati", kazala je liječnica.

U Hrvatskoj se možete testirati na puno mjesta. "Pri županijskim Zavodima za javno zdravstvo, Centar za anonimno i besplatno testiranje na HIV. Ne samo na HIV, nego i na virusne hepatitise i na sifilis. Kod nas u Klinici Centar postoji i radi svakog dana od 15:30 do 18:30. Ne treba se najaviti, ne treba uputnica. Međutim, postoji i Centar na Zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj i Centar udruge Iskorak i Centar u Branimirovoj", izjavila je Lukas.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene