Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzim testovima do odgovora

"Nema maženja bez paženja": Sljedeći tjedan besplatno i anonimno testiranje na HIV u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu Europskog tjedna testiranja na HIV sljedeći tjedan, od 22. do 26. studenoga, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) provodit će besplatno i anonimno testiranja brzim testovima u Zagrebu, najavili su u petak iz HZJZ-a.

Testiranje se provodi u sklopu projekta "Živjeti zdravo", a bit će dostupno na adresi Rockefellerova 12, od 15 do 19 sati.

Pročitajte i ovo Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević nespecifični simptomi U Srbiji raste broj slučajeva zaraze koji se zbog korone nisu na vrijeme otkrili. Otkrivamo kakva je situacija kod nas Covid testovi - 1 Kontakt sa zaraženima Iz HZJZ-a stigle nove preporuke za samoizolaciju učenika, ministar gost Dnevnika Nove TV

Europski tjedan testiranja na HIV svake godine obilježava se krajem studenog, ususret Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a koji je 1. prosinca. Tijekom tog tjedna, europske zemlje pozivaju se da svojim aktivnostima doprinesu informiranju građana o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja, navode iz HZJZ-a.

Europski tjedan testiranja na HIV kod nas će se obilježiti pod sloganom "Nema maženja bez paženja", a brzim testom korisnici će svoj HIV status moći saznati za svega nekoliko minuta. Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije koji se koristi u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a je 99,8 posto.

Postupak testiranja započinje kratkim razgovorom sa savjetnikom, a zatim se pristupa brzom testu. Brzi test se provodi uzimanjem nekoliko kapljica krvi iz prsta te je već kroz nekoliko minuta poznat HIV status osobe koja se testira.

Pozitivnima psihološka pomoć

U slučaju pozitivnog testa, na licu mjesta se pruža prva psihološka pomoć te se osobu upućuje na daljnju obradu i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, navode iz HZJZ-a.

Podsjećaju da je HIV virus humane imunodeficijencije koji napada obrambeni sustav organizma, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do 10 godina.

Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe. Pojava simptoma znači razvoj bolesti odnosno sindroma stečenog nedostatka imuniteta (AIDS), što uključuje umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i veću mogućnost obolijevanja od drugih bolesti.

Bolest se ne može izliječiti, ali se napredovanje bolesti i pogoršanje simptoma može spriječiti antiretrovirusnim lijekovima. Što se ranije otkrije infekcija HIV-om, to je liječenje uspješnije, ističu iz HZJZ-a.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene