Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbačen iz zajednice

Svećenik optužen za zlostavljanje brojnih redovnica seli se u Hrvatsku? Oglasila se Splitsko-makarska nadbiskupija

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Svećenik Marko Ivan Rupnik optužen je za fizičko i psihičko zlostavljanje brojnih redovnica i izbačen iz reda isusovaca. O nagađanjima da se Rupnik seli u Hrvatsku, oglasila se Splitsko-makarska nadbiskupija.

Slovenski svećenik Marko Ivan Rupnik optužen je da je dvije časne sestre pokušao nagovoriti na seks utroje uspoređujući ga sa Svetim Trojstvom i izbačen iz reda isusovaca.

Katolička agencija javila je da su mediji objavili da će se slovenski svećenik preseliti u Hrvatsku, u Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

Oglasila se nadbiskupija

Nekoliko dana kasnije, o ovome se oglasila i Splitsko-makarska nadbiskupija. Njihovo kratko priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Čitajući izvješća iz nekih tiskovina prošlih dana stječe se dojam kako Slovenac Marko Ivan Rupnik, o kome su mediji prošlih mjeseci puno pisali, 'kani doseliti u Splitsko-makarsku nadbiskupiju'.

Na ured Splitsko-makarske nadbiskupije nije stizala nikakva molba, a ni preporuka u svezi sa slučajem Marka Ivana Rupnika.

Stoga je nejasno temeljem čega su pojedine tiskovine objavile na svojim stranicama obavijest o 'doseljenju' Marka Ivana Rupnika u Splitsko-makarsku nadbiskupiju", poručili su iz ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

Pročitajte i ovo Parking na Markovom trgu - 2 Gotovo tri godine bez pristupa Zabranjena zona za građane, veliko parkiralište za političare: Ustavni sud mogao bi donijeti važnu odluku o jednom od ključnih prostora u Hrvatskoj

Zatraženo da promijeni zajednicu

Katolička agencija napisala je i kako je od Rupnika zatraženo da promijeni zajednicu i "prihvati novu misiju". No, kako je on to odbio, nije im preostalo ništa drugo nego ga isključiti iz reda.

Prema medijskim izvješćima posljednjih mjeseci, Rupnik se oglušio i na naredbu da ostane u središnjoj Italiji i da ne sudjeluje u javnim umjetničkim aktivnostima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stigla presuda Žena pala pred trgovinom u Slavoniji: Poznati trgovački lanac mora joj isplatiti više od 4500 eura

Svećenik je u lipnju putovao u Mostar u BiH i na otok Hvar radi umjetničkih projekata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene