Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istina je vani

Nesvakidašnje saslušanje u Kongresu ujedinilo zastupnike: Poznat odgovor na pitanje jesu li tijela pronađena u NLO-ima - ljudska?

U američkom Kongresu saslušava se nekoliko svjedoka, uključujući bivšeg zapovjednika mornarice, o onome što su vidjeli na nebu. Saslušanje je vrlo neobično jer su tema - neidentificirani leteći objekti (NLO), a na saslušanju u srijedu je bilo riječi i o "neljudskim" biološkim ostacima koji su pronađeni.

Američki Kongres bavi se temom NLO-a. Odbor je saslušao iskaze triju svjedoka: Davida Gruscha, bivšeg dužnosnika američke obavještajne službe, Davida Fravora, bivšeg zapovjednika mornarice i Ryana Gravesa, bivšeg mornaričkog pilota i izvršnog direktora organizacije Americans for Safe Aerospace.

"Američki zakonodavci nisu dovodili zelene čovječuljke ili leteće tanjure na saslušanje... samo ćemo doći do činjenica", rekao je republikanac Tim Burchett na početku sastanka. Ipak, govori svjedoka u srijedu u pojedinim su trenucima odlutali u nepoznato.

Objekti prkosili fizici

Tijekom dva sata tri su svjedoka podijelila iskustva pri susretima s objektima koji su prkosili fizici i ispričala o pilotima koji su se bojali progovoriti, biološkom materijalu pronađenom u letjelicama i navodnoj odmazdi protiv zviždača. Svi su priznali da su nenormalni fenomeni potencijalna prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Saslušanje nije dovelo do potvrde izvanzemaljskog života, ali činjenica da su svjedoci imali veliko saslušanje pred Kongresom bila je značajna sama po sebi. Zastupnici i svjedoci podjednako su koristili saslušanje kako bi od vojske zatražili veću transparentnost oko NLO-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Smrt umjesto novog života Moderni svijet za njih je bio previše: Tročlana obitelj sklonila se u planine. Njihova odluka imala je fatalan ishod

Fravor je ispričao svoj susret s NLO-om u obliku tic-taca, 2004. godine. Navodi da se kretao na način koji je zbunio pilote, a snimka je objavljena 2017. godine. Američka mornarica sve je javno potvrdila dvije godine kasnije.

"Tehnologija s kojom smo se suočili bila je daleko bolja od svega što smo imali, imamo danas ili želimo razviti u sljedećih 10 i više godina", rekao je Fravor.

Vlada kažnjavala zviždače

Grusch je rekao da su vladini dužnosnici prikrivali informacije i kažnjavali zviždače.

Republikanka Nancy Mace zamolila ga je da objasni što on zna o nezemaljskim tijelima.

Pitala ga je jesu li u letjelicama koje je preuzela vlada pronađena biološka tijela. Odgovorio je potvrdno.

"Jesu li bila ljudska ili neljudska?", upitala je Mace.

"Bila su neljudska. To je bila procjena ljudi koji su poznavali program, a s kojima sam razgovarao", odgovorio je Grusch. Tijekom druge faze ispitivanja potvrdio je da nikada osobno nije vidio izvanzemaljsko tijelo.

Ilustracija Ryan Graves, David Grusch i David Fravor (Foto: Afp)

Traže zaštitu

Trojica svjedoka zatražila su službeni postupak prijave za vojno osoblje i ostale koji bi prijavili neobjašnjiva viđenja. "Potreban nam je sustav u kojem se piloti mogu javiti bez opasnosti od gubitka posla", rekao je Graves. Kongres je, piše BBC, vrlo vjerojatno spreman odobriti taj zahtjev.

"NLO-i, kakvi god bili, mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju našoj vojsci i našim civilnim zrakoplovima, i to se mora razumjeti", rekao je demokrat Robert Garcia. "Trebali bismo poticati više prijavljivanja, a ne manje. Što više razumijemo, to ćemo biti sigurniji", dodao je.

Nekolicina zastupnika skeptična

Republikanac Eric Burlison pokušao je pobiti ideju da su piloti vidjeli izvanzemaljske objekte. Rekao je da mu je teško povjerovati da bi bića koja bi mogla prevaliti milijarde kilometara kako bi stigla do nas bila dovoljno "nesposobna" da se sruše na Zemlju.

Pitao je može li bilo koji od NLO-ova zapravo biti letjelica koju su izradili vojni izvođači ili pripadati programima tajnih agencija koje su drugi vladini subjekti sakrili.

Ubrzalo javno prihvaćanje NLO-a

Washingtonovo javno prihvaćanje NLO-a kao političkog pitanja kretalo se istom brzinom kao i misteriozni objekti, krećući se od tajnih sastanaka sa šačicom entuzijasta do punog televizijskog panela koji je dobio jednako ozbiljna pitanja kao i bilo koja druga nacionalna sigurnosna materija.

Pročitajte i ovo Ilustracija U četvrtak i petak MORH objavio upozorenje: Iznad nekoliko županija građane bi mogao uznemiriti glasan prasak

Istraživanje NLO-a postalo je rijetko pitanje u Kongresu koje je ujedinilo zastupnike. Pozvali su na istragu i vojnu transparentnost. Godine 2022. Obavještajni odbor Predstavničkog doma održao je saslušanje o tajnovitom programu Pentagona. NASA je održala javnu raspravu o tome u lipnju.

"Mnogi su Amerikanci duboko zainteresirani za ovo pitanje", rekao je demokrat Jared Moskowitz. "I ne bi trebao biti potreban potencijal neljudskog podrijetla da nas spoji", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene