Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mole za oprost

Uzinić na misi o žrtvama svećenika pedofila: "Ovo misno slavlje posvetit ćemo onima koje smo povrijedili, koje smo izdali"

Mate Uzinić
Mate Uzinić Foto: Damir Skomrlj / CROPIX
Riječki nadbiskup predvodio je molitvu za oproštenje, pročišćenje i ozdravljenje.

Riječka crkva na čelu s nadbiskupom Matom Uzinićem, molila je za oproštenje grijeha i pogrešaka u katedrali Sv. Vida, a nakon krunice Uzinić je započeo misno slavlje.

"Ovo misno slavlje posvetit ćemo onima koje smo povrijedili, koje smo izdali. Onima kojima nismo bili onakvi kakvi bi trebali biti, koje smo često ne samo povrijedili nego i ostavili u njihovim ranama zainteresirani za nešto drugo. Želimo s poniznošću i sramom moliti za oproštenje, njih, vas i Gospodina. Neka nam Gospodin oprosti kako bi nas ponovno mogao pokrenuti i staviti u svoju službu, kako bi nas učinio dostojnima za ovo otajstvo njegove ljubavi, koje je dar koji primamo da bismo mogli biti uključeni u taj dar", rekao je.

Pročitajte i ovo Erika Valić, predsjednica Udruge Ruka Gašenje vatre Biskupi izdali priručnike kako ne zlostavljati djecu seksualno. Udruga nezadovoljna: "To nisu stvari koje se uče sada. Ili znate što je moral ili ne znate"

Ubrzo je uslijedila i propovijed u kojoj je spomenuo žrtve svećenika pedofila.

"Ova situacija koju mi proživljavamo je gorka, ali vjerujem da ona jest i može biti ozdravljujuća. Da može s naših očiju skinuti ljuske koje nam do sada onemogućavale da ispravno vidimo. Ova situacija nam pomaže da vidimo ispravno, da vidimo stvarnost onakvu kakva jest, koja je teška, zbog koje se sramimo, zbog koje žalimo. Ali koja ipak nije cjelovita stvarnost naše Crkve, nego samo njezin dio koji nam je onemogućio da vidimo pravedno. Koji nas je, htjeli mi to ili ne, jer mnogi od nas su znali mnoge od ovih stvari, na različite načine trovao", poručio je Uzinić, prenosi Informativna katolička agencija.

Pročitajte i ovo Tonči Matulić i Barbara Štrbac Za Dnevnik Nove TV Pročelnik katedre moralne teologije o zlostavljanju u Crkvi: "Radi se o dobru i zlu, istini i laži, pravdi i nepravdi"

"Prvo je pročišćenje pogleda prema onima koji su u našoj Crkvi zlostavljani, prema onima koje su neki od nas izdali svojim ponašanjem, a onda i mi neadekvatnim reagiranjem na takvo ponašanje, pa i šutnjom koja je bila, možda je i još uvijek. Moramo u njima prepoznati lice Isusa Krista koji je ranjen, koji pati. Moramo tražiti načine kako preobraziti njihove rane, kako im ponovno pomoći biti svoji, ustati iz toga što im se dogodilo kako bi mogli nastaviti živjeti", dodao je.

Također, nadbiskup je ponovo pozvao žrtve da se jave i prijave zlostavljanje te im je ponudio pomoć. Nakon mise svećenici i vjernici zadržali su se moliti za oprost, pročišćenje i ozdravljenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene