Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imao je i pomagače

Krijumčarenje ljudima: Nakon upada policije, hrvatski diplomat se branio da ništa ne zna

Aktualno Galerija Kuća za ilegalne migrante - 4 Kuća za ilegalne migrante - 4 Foto: Vijesti u 17 Kuća za ilegalne migrante - 3 Kuća za ilegalne migrante - 3 Foto: Vijesti u 17 Kuća za ilegalne migrante - 2 Kuća za ilegalne migrante - 2 Foto: Vijesti u 17 Kuća za ilegalne migrante - 1 Kuća za ilegalne migrante - 1 Foto: Vijesti u 17 +3 Kuća za ilegalne migrante - 4 Galerija 1/8 >>
Priveden je 64-godišnji hrvatski diplomat pod sumnjom da je krijumčario ljude iz Bangladeša i Nepala nakon što mu je policija pretražila kuću. Jedan njegov pomagač također je uhićen, a za drugim se traga.

Prava akcija u režiji hrvatskog diplomata i dvojice Indijaca odvijala se podno Sljemena. Iza razbijenog krijumčarskog lanca ostali su ostaci hrane i posteljine.

Ručnici i posteljina, pozamašni ostaci hrane, kućna papuča... Sve ukazuje kako se u ovoj kući podno Sljemena u neposrednoj blizini žičare do nedavno živjelo, dok akcija policije i susjeda nije razbila krijumčarski lanac. U glavnoj ulozi diplomat i dva Indijca koji su u kući držali devetero osoba iz Bangladeša i Nepala.

Hrvat i Indijac su privedeni dok se za trećim Indijcem još traga.

Pročitajte i ovo Novi Krčki most - 3 natječaj za megaprojekt Pogledajte projekciju mosta koju je prije četiri godine izradio Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze se nastavlja Povećan rizik Zabrinjavajuće upozorenje: "Cijeli Bliski istok mogao bi završiti u plamenu"

"Govorimo o koristoljublju, o materijalnoj dobiti, o sudbini ljudi. Radi se o kući koja je opremljena za tu namjenu. I madracima, i hranom i opskrbom i osobama koje su pomagale te omogućile ulazak stranih državljana na područje Republike Hrvatske", objasnila je Marija Goatti iz PU zagrebačke za Dnevnik Nove TV te potvrdila da je riječ o krijumčarenju ljudima. 

Osim pošte u kasliću i u izvatku iz zemljišnjih knjiga stoji da je privedeni diplomat vlasnik kuće. No, on se branio kako je kuću iznajmio.

Za ilegalni biznis, kazao je istražiteljima, nije znao. Inače radi u upravi za gospodarske poslove, a bio je i konzul.

"MVEP ima informaciju o provođenju izvidnih radnji nad službenikom Ministarstva, te će nakon eventualnog podizanja optužnice poduzeti zakonom propisane radnje sukladno Zakonu o kaznenom postupku, odnosno Zakonu o državnim službenicima", stoji u priopćenju Ministarstva.

Policija je uhvatila sve ilegalne migrante iz kuće.

 

Na pitanje novinarke Sabine Tandare Knezović o statusu tamo zatečenih osoba, Marija Goatti potvrdila je da nisu imali reguliran satus te da su zatražili azil. 

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 Važno je znati Sreli ste psa sa žutom maramom? Ovo nikako nemojte učiniti

Prebačeni su u prihvatni centar Porin. Muhamed koji također živi u prihvatilištu kaže da ih je upoznao.

"Vidjeli smo puno ljudi iz Indije i Nepala koji su došli prije tjedan dana.
Slavili smo zajedno Novu godinu. Nismo ih pitali o ničemu, samo smo zajedno slavili", rekao je Muhamed.

Među smećem u dvorištu kuće u kojoj su živjeli ugledali smo i veliku Boltovu košaru za dostavu hrane. Pitali smo kompaniju znaju li išta o tome.

„Nemamo saznanja da je netko od naših partnera bio poslodavac spomenutim stranim državljanima. Bolt Food ne zapošljava dostavljače već osigurava platformu za pružanje njihovih usluga našim krajnjim korisnicima.

U većini slučajeva je riječ o partnerskim tvrtkama koje zapošljavaju osobe za obavljanje posla dostave, koje su Zakonom o radu od 1. siječnja 2024. i definirani kao mogući poslodavci. Bolt ima nultu toleranciju prema kršenju zakona te izrabljivanju“, oglasili su se.

Najapsurdnije je da je na čelu cijele priče hrvatski diplomat.

"Vjerujem da se radi o izoliranom slučaju te da takvih slučajeva što se tiče državne službe nema", rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa. 

Svu krivnju dvojica privedenih svalili su na onog koji je još u bijegu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene