Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas u Japanu

Dvije stvari bile su presudne: Otkriveni detalji čudesne akcije spašavanja iz aviona u plamenu

Aktualno Galerija Na aerodromu u Tokiju se zapalio avion Na aerodromu u Tokiju se zapalio avion Foto: Screenshot Na aerodromu u Tokiju se zapalio avion Na aerodromu u Tokiju se zapalio avion Foto: Screenshot Na aerodromu u Tokiju se zapalio avion Na aerodromu u Tokiju se zapalio avion Foto: Screenshot Na aerodromu u Tokiju se zapalio avion Na aerodromu u Tokiju se zapalio avion Foto: Screenshot +2 Avion izgorio na aerodromu u Tokiju nakon sudara s drugom letjelicom Galerija 1/7 >>
Istražuje se slučaj požara na pisti u Tokiju do kojeg je došlo nakon sudaranja putničkog zrakoplova i zrakoplova obalne straže.

Prava drama odvila se u utorak na pisti zračne luke Haneda u Tokiju kada se zapalio zrakoplov u kojem se nalazilo oko 379 osoba.

Putnički Airbus A350 sudario se sa zrakoplovom obalne straže iz kojeg je preživio samo kapetan koji je uspio iskočiti na pistu dok preostalih pet članova nije preživjelo

Avion izgorio na aerodromu u Tokiju nakon sudara s drugom letjelicom Na aerodromu u Tokiju se zapalio avion Foto: Screenshot

Iz putničkog zrakoplova nitko nije smrtno stradao, a 20 osoba je zatražilo liječničku pomoć. Manji zrakoplov bio je pun humanitarne pomoći za potresom pogođeno područje. 

Prema novijim informacijama Japan Airlinesa, putnički je zrakoplov imao dozvolu za slijetanje, a policija istražuje je li do nesreće došlo zbog profesionalnog nemara. 

Na snimci kontrolnog tornja koja je snimljena prije sudara može se čuti glas koji savjetuje zrakoplovu da "nastavi".

Pročitajte i ovo Novi Krčki most - 3 natječaj za megaprojekt Pogledajte projekciju mosta koju je prije četiri godine izradio Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije

Tamošnje ministarstvo i putnička agencija nisu htjeli komentirati komunikaciju između oba zrakoplova i kontrole leta pozivajući se na istragu koja je u tijeku, piše Guardian.

Kako je izgledala akcija evakuacije?

Putnici su hitno evakuirani, a deseci vatrogasnih vozila gasili su snažan plamen koji je buknuo. Trebalo im je osam sati da se požar ugasi.

"Prvo sam se smijao kad sam vidio da iz motora frcaju iskre, ali onda je počeo gorjeti i shvatio sam da se nešto ozbiljnije događa. Zaista sam mislio da ću umrijet", ispričao je Tubasa Sawada, putnik koji se u trenutku nesreće nalazio u avionu.

Snimke koje su nastale unutar kabine prikazuju situaciju u kojoj su se putnici i osoblje našli.

"Postajalo je vruće u avionu i, da budem iskrena, mislila sam da neću preživjeti", rekla je jedna putnica.

Zbog brze reakcije avionskog osoblja, ali i smirenosti putnika, nitko iz aviona nije zadobio po život opasne ozljede. Kad su vatrogasci stigli, posada je već postavila tobogane.

Osim toga, nitko nije zastao da bi uzeo svoju ručnu prtljagu te je tako put do izlaza ostao prohodan. Katastrofa je spriječena, ističu stručnjaci, kombinacijom pribranosti kabinskog osoblja i dobrom razinom suradnje među putnicima.

Istraga o uzrocima sudara

Bivši pilot i zrakoplovni analitičar Hiroyuki Kobayashi rekao je da postoji velika mogućnost da je riječ o ljudskoj pogrešci.

"Samo jednom zrakoplovu općenito je dopušteno ući u pistu, ali iako je odobreno slijetanje, zrakoplov japanske obale straže bio je na pisti", dodao je.

Stručnjaci su rekli da je niska razina goriva vjerojatno spriječila eksploziju. 

Japanski premijer Fumio Kishida u srijedu je smirivao zabrinutost da bi ova nesreća mogla usporiti isporuku pomoći pogođenom zapadu zemlje.

Japan Airlines priopćio je kako će "u potpunosti surađivati u istrazi tog nesretnog događaja”.

Avion izgorio na aerodromu u Tokiju nakon sudara s drugom letjelicom Dan nakon požara na pisti u Tokiju (Foto: Afp)

Tvrtka Airbus također će pružiti tehničku pomoć vlastima u istrazi. Putnički zrakoplov bio je star samo dvije godine.

Sve piste najprometnijih japanskih zračnih luka na dan nesreće bile su zatvorene, no od tada su ponovno otvorene, osim one gdje se sudar dogodio.

JAL je otkazao više od 40 letova s Hanede u srijedu, a desetke letova na tom aerodromu otkazala je i aviokompanija All Nippon Airways.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene