Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasanje u travnju

Nova pravila za migracije i azil: Velike promjene na vanjskih granicama Europske Unije

Europska unija postigla je dogovor o novim pravilima za sustav migracija i azila.

"EU je postigao povijesni dogovor o novom setu pravila za upravljanje migracijama i azilom", rekla je u srijedu Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta u objavi na društvenoj platformi X.

 

 

Radi bolje kontrole migracijskih tokova prema Europi uvodi se brža, efikasnija procedura prikupljanja podataka na vanjskim granicama novim harmoniziranim provjerama, stoji u priopćenju hrvatskog zastupnika iz redova pučana Karla Resslera koji je sudjelovao u pregovorima o Migracijskom paktu, pet zakonodavnih akata za modernizaciju europskog sustava migracija i azila.

"Ovo je ključna odluka mandata. Zaokružena cjelina pet zakonodavnih akata omogućit će nam da smanjimo migracijski pritisak prema Hrvatskoj i Europi, povećamo pravnu sigurnost i vratimo kontrolu nad europskim granicama", rekao je Ressler.

Istaknuo je da će "borba protiv nezakonitih migracija biti dodatno ojačana značajno unaprijeđenim biometrijskim sustavom koji će omogućiti identificiranje osoba koje predstavljaju sigurnosnu prijetnju“.

Proširuje se opseg zajedničke europske baze biometrijskih podataka nezakonitih migranata i podnositelja zahtjeva za azil radi boljeg uvida, suradnje i detektiranja osoba koje predstavljaju sigurnosni rizik, a uspostavljaju se i mehanizmi za upravljanje kriznim situacijama, dodaje se u priopćenju.

"Sveobuhvatni pristup migracijama i azilu povezuje učinkovitu zaštitu granica, više reda i brže procedure, snažniju borbu protiv krijumčarenja i zloupotreba, kao i partnerstva s trećim državama", ističe se u priopćenju.

Nakon što je Europska komisija predstavila novi prijedlog Pakta za migracije i azil 2020. godine, uslijedili su dugotrajni politički pregovori oko jednog od najkontroverznijih pitanja europske politike.

Uredbe bi trebale biti usvojene na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u travnju, a oblikovat će europski sustav migracija i azila u godinama pred nama, dodaje se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene