Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide se u reformu HGK-a

Premijer Plenković prozvao SDP pa se žestoko obrušio na Most: ''Oni su najgore od najgoreg. Idite sa svima, samo ne s njima''

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka vladajuće većine je otkrio da će se do kraja proljetnog zasjedanja predsjedniku Sabora predložiti reforma sustava Hrvatske gospodarske reforme. Žestoko se obrušio i na oporbu poručivši da je suradnja s Mostom nešto najgore što se nekome može dogoditi.

Danas u 13 sati sastala se koalicija kako bi prihvatila zaključak parlamentarne većine kojim bi se Vlada obvezala da u idućih nekoliko mjeseci donese novi zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori. Nakon sastanka premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

''Vlada će predsjedniku Sabora predložiti do kraja proljetnog zasjedanja reformu sustava Hrvatske gospodarske komore'', izvijestio je. 

Žestoko o oporbi

Na pitanje hoće li se ići u smjeru toga da članarine za HGK budu na dobrovoljnoj bazi te je li ih na odluku o reformi natjerao Most, Plenković je oštro odgovorio.

''Most je populistička, demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija čija ovo uopće nije ideja. Prepisuju ideju od UGP-a koji potiče na kršenje propisa i mjera. Nisu originalni niti su nešto uspjeli'', poručio je.

''Mi smo napravili grešku pa išli s njima u suradnju i to je najgora greška koju možete napraviti, ići u koaliciju s Mostom. Idite sa svima, samo ne s njima, to je najgore od najgoreg'', kaže Plenković.

''Sramotno je ponašanje SDP-a''

Obrušio se i na SDP kada je komentirao incident s europarlamentarcima.

''Govorili smo o incidentu na granici od vikenda, o članovima EP-a koji su došli neslužbeno s ciljem da ilegalno prijeđu granicu Hrvatske i BiH, čime se krše hrvatski propisi. Kontaktirat ćemo predsjednika EP-a i izvijestiti o tome te uložiti prosvjed jer je to neprihvatljivo'', rekao je i obrušio se na SDP.

''Sramotno je ponašanje SDP-a, s kojima su očito bili povezani i u dogovoru. Dali su priopćenje koje je protiv nacionalnih interesa RH i ne znam kako je došlo do mogućnosti da se SDP upusti u ovakav korak koji je protiv nacionalnih interesa RH. Ne znam koji je bio njihov cilj, ali to je nezapamćeno'', kazao je.

 

Kada je riječ o predsjedniku HGK-a, Plenković je odgovorio da ga ne bira stranka, već članovi Hrvatske gospodarske komore. ''Što se tiče plaće, njegova je plaća u HGK-u slična onoj koju ima predsjednik Vlade. Ovo drugo su naknade članstva u drugim tijelima koje dovode do iznosa koji je velik. S obzirom na to da nije dužnosnik, to ga u tome ne priječi'', objasnio je.

Na pitanje kako komentira odluku Visokog upravnog suda o presudi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Milana Bandića, rekao je da nema ''emotivnih stavova ili osjećaja''. ''Nisam imao vremena baviti se presudom niti presudom Visokog upravnog suda niti bih ju komentirao'', rekao je.

Na pitanje o popuštanju epidemioloških mjera Plenković je poručio da se o tome može govoriti ako za dva tjedna brojke bude male kao u ponedjeljak, kada je evidentirano manje od 100 novooboljelih.

''To pokazuje kakva je oporba''

Plenković je otkrio i da će u petak biti imenovan zamjenik pokojnog saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana. Ponovio je da ne odobrava rušenje kvoruma u petak dok je Tuđman bio u bolnici. ''Nije normalno rušiti kvorum kad znaš da je 76. zastupnik većine u takvom stanju da ne može ni videovezom sudjelovati u sjednici. To je signal toga kakva je oporba u Hrvatskom saboru u ovom trenutku'', rekao je.

Još se ne zna hoće li Damir Vanđelić biti kandidat za gradonačelnika Zagreba. ''On je privremeni ravnatelj Fonda i fokusiran je na obnovu grada Zagreba. HDZ će o svom kandidatu na razini Grada odlučiti kada odlučimo o svim kandidatima, a to će biti idućeg tjedna'', kazao je premijer.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zekanović KAOS ZBOG HGK Sabor bez kvoruma, odgođeno glasovanje: "Odlučili su pokazati srednji prst svima koji su stradali u potresu", "Ovo je hajka i agresija oporbe"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otvorio LNG terminal Plenković žestoko o cirkusu u Saboru: "Rušenje kvoruma dok se jedan zastupnik HDZ-a praktički bori za život oporbi nećemo dugo zaboraviti, a ne bi trebala ni javnost"

Hrebak je prije sastanka kazao da će HSLS s partnerima dogovoriti postupno ukidanje članarine ''jer sve drugo za što se zalažu određene političke opcije nije dobro, a to su promjene preko noći, demagogija i populizam''. ''Treba nam sustavni pristup rješavanju problema neefikasnosti HGK-a koji traje već 30 godina'', rekao je.

Novi bi zakon trebao restrukturirati HGK i približiti ga tržištu, a rok za definiranje novog zakona je šest mjeseci.

Hrebak je kazao da je nemoguće promijeniti HGK u jednom danu: ''HGK ima dio javnih ovlasti. To je institucija koja treba postojati, ali mora biti na tržišnom modelu i ne smije biti političkog kadroviranja. To je pitanje pokrenula politička situacija, a ne Most'', poručuje i dodaje da Mostov prijedlog ne bi podržali.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene