Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAOS ZBOG HGK

Sabor bez kvoruma, odgođeno glasovanje: "Odlučili su pokazati srednji prst svima koji su stradali u potresu", "Ovo je hajka i agresija oporbe"

Aktualno Galerija Hrvoje Zekanović Hrvoje Zekanović Foto: DNEVNIK.hr Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: DNEVNIK.hr Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: DNEVNIK.hr +0 Zvonimir Troskot Galerija 1/4 >>
Sabor je danas trebao glasati o ukidanju obaveznog plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori. To se ipak nije dogodilo. Nezadovoljni potezom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, oporba je srušila kvorum.

*Sabor je trebao glasati o ukidanju obaveznog plaćanja članarine HGK

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Siniša Hajdaš Dončić zbog govora o izborima upozoren na prostačenje u Saboru Prostote u Saboru VIDEO "To je sad stvarno malo previše": Pala psovka za govornicom, zastupnik ne vidi ništa sporno

*Točka o glasanju nije stavljena na dnevni red odlukom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića

*Oporba je potom srušila kvorum

Tijek događanja pratite u nastavku: 

13:58 Gordan Jandroković dao je izjavu nakon drame u Saboru. "Nisam nikada bježao od toga da unutar vladajuće većine postoje razilaženja oko tog zakona  i zato su zatražene dodatne konzultacije. To je uobičajena praksa. Kad mišljenje nije ujednačeno traže se konzultacije. No, uslijedila je hajka i agresija..zašto se taj zakon baš morao donijeti danas? Ovo je uobičajena politička situacija. Što se tiče oporbe, ovo je politički plitko i to će im se obiti o glavu", poručio je Jandroković.

13:35 "To je HDZ-ov spin, čuo sam izjavu premijeru i sada se okrećete moralnom lešinarenju. Za bolest Tuđmana nismo bili informirani", izjavio je zastupnik Nino Raspudić. Saborski zastupnici redom dobivaju opomene, zbog prigovora na Reinerovo izlaganje.

13:32 "Činjenica je da ste danas izgubili kvorum. Oporba je danas postupila jedino moralno i časno", odgovorila je Reineru Dalija Orešković i zaradila opomenu od predsjedavajućeg. 

13:28 HDZ-ov Željko Reiner kaže kako je oporba iskoristila činjenicu da je Tuđman u bolnici. "Ostaje činjenica da je oporba izašla iz sabornice znajući za tešku bolest saborskog zastupnika, likujući da većine nema, jer nema zastupnika, a on je teško bolestan. Treba znati što se tu dogodilo", kazao je. 

13:23 "U Saboru nema većine i ovo je poruka vama dragi građani. Spremni smo ovdje čekati cijeli vikend da se na glasanje stavi zakon o HGK", kazao je Miro Bulj u Saboru. 

13:14 "Ovo nećemo zaboraviti. Cijela oporba je išla na rušenje kvoruma. Zastupnik HDZ-a Tuđman se gotovo pa bori za život", izjavio je premijer Plenković u Omišlju komentirajući događanja u Saboru. Izjavio je kako je oporba znala da je saborski zastupnik HDZ-a teško bolestan i da ga nema u sabornici i da su namjerno rušili kvorum. Više o tome OVDJE. 

13:06 "Zastupnici oporbe spremni su se vratiti, ako će na dnevnom redu glasanja biti zakon o HGK. To smo mogli izglasati. Jasna poruka predsjedniku Sabora je -  zovi samo zovi i mi ćemo doći glasati o svim točkama koje su raspravljane", poručio je SDP-ov Arsen Bauk. 

13:05 Nastavljena je sjednica Sabora. U Sabornici nema većeg dijela oporbe koja je ranije srušila kvorum. 

12:54 "Svojim postupkom Jandroković je napravio presedan. HDZ je poslao šamar poduzetnicima", kazala je Anka Mrak Taritaš iz Glasa. 

12:49 "Nećemo tolerirati tiraniju većine u Saboru", izjavio je Tomislav Tomašević. 

12:48 "Odlučili su pokazati srednji prst svima koji su stradali u potresu. I Jandrokovića i Plenkovića može biti sram. Stavite na dnevni red članarine i istog trenutka se vraćamo u sabornicu", kazao je SDP-ov Peđa Grbin. Dalija Orešković je potom dodala: "Oporba je danas ujedinjena održala lekciju HDZ-u kako funkcionira parlamentarna demokracija i uvjerena sam da od danas više ništa neće biti isto. Kad se radi o dobrim prijedlozima, oporba može tražiti konsenzus i biti ujedinjena". 

12:41 Nezadovoljni potezom Jandrokovića, saborski zastupnici izašli su iz sabornice i srušili kvorum. Glasovanje je odgođeno. "Nema uvjeta za glasovanje", izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

12:39 Nastavljena je sjednica Sabora. Zvonimir Troskot iz Mosta kazao je da njegova stranka u ovome želi sudjelovati. Jandroković je rekao da će zakon biti stavljen na dnevni red kada se za to stvore uvjeti. 

12:37 "Kukavice iz HDZ-a nisu stavile zakon na glasanje, shvatili su da nemaju većinu. Vlada je ovime priznala da po ovom pitanju nemaju većinu", izjavila je Marijana Puljak iz stranke Centar.

12:35 Oporba se dogovara o idućim potezima i hoće li rušiti kvorum. 

12:33 "Uspjeli smo ujediniti oporbu i razjediniti vladajuće, borba se nastavlja i dalje. To je poraz vladajućih koji nemaju većinu", izjavio je Zvonimir Troskot iz Mosta.

12:30 U tijeku je stanka u Saboru koju je odredio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Most je predložio da plaćanje članarine u HGK više ne bude obavezno. Iako je glasanje o ukidanju članarine HGK bilo najavljeno danas za podne, HDZ je odlučio da glasanja neće biti. "Klubovi većine zamolili su me da danas to odgodim i ja sam to učinio. Glasovanje je u nadležnosti predsjednika Hrvatskog sabora", pojasnio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

"Ova točka danas neće biti na glasovanju, jer je to moja odluka. Ne postoji niti jedan razlog zašto bi to trebalo danas biti na glasovanju", rekao je Jandroković pojašnjavajući u Sabornici svoju odluku. 

Kazao je da nema povrede poslovnika, rekavši da je to njegova politička odluka. Saborski zastupnici redom su zatražili stanku. Tvrde da premijer Plenković nema većinu. "Ovo je trenutak istine, ovo je trenutak razotkrivanja, Plenković nema većinu", rekao je zastupnik Zekanović. Jandroković je odredio stanku od 10 minuta. 

O svemu se oglasio i Bojan Glavašević na Twitteru. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene