Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljiv pristup

Na suđenju za šverc kokaina, oružja i ubojstvo tražili da se izuzmu dokazi s aplikacije koju koriste - kriminalci

Zaplijenjeni kokain - 4
Zaplijenjeni kokain - 4 Foto: Dnevnik Nove TV
Odvjetnici Petra Ćosića i suokrivljenika optuženih za šverc 600 kilograma kokaina, preprodaju oružja i ubojstvo zatražili su od optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda izdvajanje dokaza koje smatraju nezakonitima, među njima i komunikacije preko kriptirane aplikacije Sky.

Na sjednici održanoj u četvrtak uz velike mjere osiguranja i duge cijevi na zagrebačkom Županijskom sudu obrane okrivljenika zatražile su izdvajanje, kao nezakonitog dokaza, komunikacije putem dekriptirane SkyECC aplikacije koju koriste kriminalci diljem svijeta, a koje sudovi, kako navode odvjetnici, rijetko prihvaćaju kao dokaz na sudu.

Obrane okrivljenika su predložile optužnom vijeću, koje u konačnici treba odlučiti o osnovanosti optužnice, da prije nego što odluči jesu li podaci putem aplikacije zakonito prikupljeni, zatraži naloge francuskog suda na temelju kojih je hakiran server na kojem je pohranjena komunikacija putem SkyECC-a.

Uz to, zatražili su da se dostavi sporazum između belgijskih, nizozemskih i francuskih vlasti vlasti o osnivanju zajedničkog istražnog tima te dopisi koje su razmijenila hrvatska i francuska istražna tijela oko Sky komunikacije, a zatražili su i izuzeće telekomunikacijskog vještaka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vozi se otežano Automobil se zapalio u vožnji na autocesti A1: Vatrogasci još gase požar

Optužno vijeće je odlučilo da će pribaviti sve istražne spise o provođenju tajnih mjera nad okrivljenicima, no odbilo je zahtjev za dostavom inozemne dokumentacije. Odluku o saslušanju telekomunikacijskog vještaka sud će donijeti naknadno, a iduća sjednica optužnog vijeća zakazana je za 2. studenoga.

Uskok je uz Petra Ćosića u travnju ove godine podigao optužnicu protiv još sedmorice okrivljenika među kojima je i Manuel Vidić koji je u sredinom prošlog svibnja prepraćen u Hrvatsku iz Kolumbije.

Ubijeni Milovac bio desna ruka narkobossa Darka Šarića

Skupina se tereti za krijumčarenje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike kojeg su preprodali u vrijednosti većoj od 16,4 milijuna eura.

U toj skupini je bio i Milan Milovac zvani Cigla koji je u međuvremenu u Ekvadoru umro od posljedica atentata koji je navodno organizirao Ćosić, navodno nezadovoljan Milovčevim onemogućavanjem ostvarivanja kontakata s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije, kao i odnosom prema Ćosićevoj skupini.

Ćosić je za ubojstvo Milovca zadužio Vulića koji je u Ekvadoru, putem nepoznate osobe, angažirao također zasad nepoznate osobe za Milovčevu likvidaciju. Uskok je ranije izvijestio da je Milovčeva likvidacija pokušana 13. studenog 2020. u Guayaqilu, ali je on preživio te je s teškim ozljedama prebačen u bolnicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sezona požara Požar u Zadru gasila dva kanadera: Postojala je opasnost da vatra zaprijeti kućama

Po obavijesti da je Milovac samo ranjen, Ćosić je atentatorima ponudio dodatni novac za ubojstvo Milovca i policajaca koji su ga čuvali u bolnici te su za likvidaciju angažirana dva Kolumbijca. No, do drugog atentata na Milovca nije došlo jer je u međuvremenu jedan od atentatora uhićen, dok je Milovac u međuvremenu umro u bolnici od ranije zadobivenih ozljeda.

Milovac je, prema pisanju medija, bio desna ruka srbijanskog narkobossa Darka Šarića koji je u travnju prošle godine uhićen u Beogradu.

Uz to, Uskok tereti Vulića za krijumčarenje i preprodaju 38 automatskih pušaka, 119 granata, 2,4 kilograma plastičnog eksploziva, pet pištolja, jedne puške, streljiva i detonatora iz BiH u Francusku, a tom prilikom je skupina pod njegovim vodstvom zaradila najmanje 164.500 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene