Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevremeni izbori

Varaždin u rukama SDP-a, u Čabru pobjeda Nezavisne liste

Prijevremeni izbori u Varaždinu - 3
Prijevremeni izbori u Varaždinu - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Na izvanrednih prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina, prema prvim privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), lista SDP-a je osvojila natpolovičnu većinu mandata u tom predstavničkom tijelu, 12 od 21.

Na izbore je u Varaždinu, prema podacima DIP-a, izašlo 31,19 posto birača, odnosno njih 12.134.

SDP-ova lista čiji je nositelj varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj osvojila je 43,34 posto glasova, odnosno 12 mandata. U Vijeće ulazi i Nezavisna lista Ivana Čehoka koja je osvojila 14,08 posto glasova, odnosno četiri mandata.

HDZ koji je na izbore izašao u koaliciji s HSU-om osvojio je 14,06 posto glasova, odnosno tri mandata, dok su Narodna stranka – Reformisti i Nezavisna lista Dubravke Novak osvojile po jedan mandat.

Reformisti su dobili 6,70 posto podrške građana, a Nezavisna lista Dubravke Novak 6,55 posto.

Pročitajte i ovo Nova izborna pravila - 3 Još u nastajanju Po kojim ćemo pravilima glasati u idućoj, superizbornoj godini? "HDZ pokušava napraviti izborni inženjering"

Habijan: SDP se više ne može opravdavati da ga netko opstruira

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i nositelj liste za varaždinsko Gradsko vijeće Damir Habijan u nedjelju je poručio kako očekuje da će se SDP, koji u Varaždinu ima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, a sada i apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, konačno primiti posla.

Nakon što su objavljeni prvi rezultati nedjeljnih izvanrednih izbora za Gradsko vijeće Grada Varaždina na njih se osvrnuo i Habijan naglasivši kako je niska izlaznost poruka o dosadašnjem nekonstruktivnom Vijeću.

Pročitajte i ovo Prijevremeni izbori u Varaždinu - 2 Lokalna samouprava Prijevremeni izbori u nekoliko općina i gradova: "Ne obećavati, nego raditi!"

"Činjenica je da na tom Vijeću nismo mogli donijeti niti jednu odluku koja bi bila na korist građana. Isto tako, rekao sam da očekujemo od sljedećeg Gradskog vijeća da bude puno konstruktivnije", podsjetio je Habijan.

Naglasio je kako se čelni ljudi Grada Varaždina, nakon što je njihova lista osvojila apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, više ne mogu opravdavati govoreći da se ne može ili da ih netko opstruira.

"Prema tome, SDP ima svojeg gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, imaju apsolutnu većinu u Gradskom vijeću i očekujem da do svibnja 2025. počnu i prime se posla i naprave ono što su obećavali, jer puno toga su obećavali", rekao je Habijan.

HDZ je u koaliciji s HSU-om u Gradskom vijeću osvojio tri mandata što znači da je, dodao je Habijan, za razliku od ostalih političkih opcija koje bilježe velik pad, ostao na istoj poziciji na kojoj je i bio u prošlom sazivu.

"Ako pogledamo sadašnje, postojeće konstelacije snage u Gradskom vijeću, SDP i HDZ su jedine političke strane koje, ako gledamo političke stranke, imaju rezultat koji možemo nazvati dobar. HDZ će naravno u Gradskom vijeću biti oporba, konstruktivna oporba i takvi će i naša politika i naš rad gradskih vijećnica i vijećnika koji su ušli u Gradsko vijeće biti", zaključio je Habijan.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Kršenje predizborne šutnje Kaos uoči izbora: Ako ćemo isti dan birati europarlamentarce i saborske zastupnike, moglo bi biti problema

Čabar: Pobjeda Nezavisne liste gradonačelnika Dražovića

Na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Čabra u nedjelju nezavisna lista gradonačelnika Čabra Antonija Dražovića dobila je 48,23 posto glasova, ili sedam od 12 vijećničkih mjesta toga vijeća.

Lista HDZ-a osvojila 26,7 posto, a lista SDP-a 25,06 posto, objavio je Grad Čabar.

Tako će u Gradskom vijeću Čabra biti sedam vijećnika Dražovićeve nezavisne liste i po tri HDZ-a i SDP-a.

Od 3232 registrirana birača, u nedjelju je glasalo njih 49,66 posto.

Nositelj nezavisne liste je Antonio Dražović, gradonačelnik Čabra. Bio je dugogodišnji član Živog zida i prvi gradonačelnik iz te stranke, a sad djeluje kao nezavisni gradonačelnik i nije stranački opredijeljen.

Nositelj HDZ-ove liste je Martin Kvaternik, a SDP-ove liste Ivana Lakota.

U posljednjem sazivu Gradskog vijeća Čabra bilo je četvero vijećnika SDP-a, troje HDZ-a, troje nezavisne liste Antonija Dražovića, dvoje nezavisne liste Dinka Štimca i jedan vijećnik Mosta.

Izvanredni izbori su održani jer Gradsko vijeće Čabra na sjednici 19. prosinca 2022. nije prihvatilo prijedlog gradskog proračuna. Ponovni pokušaj održavanja sjednice 29. prosinca nije uspio zbog nedostatka kvoruma i proceduralnih pogrešaka Gradskog vijeća pa proračun za 2023. nije donesen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene